Kıvanç Cömert

Kıbrıs Türk Ticaret Odaları'nın (KTTO) 19 Ocak 2021 tarihinde yayınladığı "KKTC Piyasa Fiyatları Analiz Raporu"nda, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs'taki ürün fiyatları karşılaştırılarak, en ucuz raf fiyatı incelenerek yapılan karşılaştırma yapıldı.

KTTO’nun raporuna göre, marketlerdeki 86 ürünün fiyatları incelendiği belirttildi. 6 farklı markanın farklı marketlerdeki en ucuz fiyatları ortalamasını alınarak yapılan analizde Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye’ye göre yüzde 12,42, ortalama fiyat bakımından yapılan karşılaştırmada ise yüzde 2,32 daha ucuz olduğu vurgulandı.

Yapılan araştırmada, Kuzey Kıbrıs veTürkiye’deki marketlerin belli bir ürün sepeti oluşturarak Türkiye ile karşılaştırmalı bir analiz yapılan raporda fiyatların oluşumunu etkileyen faktörleri tespit etmek olduğu ifade edildi.

İTHAL ÜRÜNLERDE TÜRKİYE DAHA UCUZ
Yapılan araştırmada, Türkiye’deki ithal mallara uygulanan ürünler ve geçici gümrük vergilerinin Kuzey Kıbrıs'ı göre daha uygun olduğunu belirtten raporda, elektrik, su, asgari ücret, gibi temel ihtiyaç maliyetlerinin Kuzey Kıbrıs'ın aleyhine olduğunu vurguladı. Aynı zamanda KKTC’de, iletişim maliyetleri, stok maliyeti, kiraların dövize endeksli olması, iade işlemlerinin zor olması ve finansman maliyetlerininde Türkiye’ye göre aleyhine olduğu bellirti.

KUZEY KIBRIS'TA YAŞAM DAHA UCUZ
KTTO’nun yapmış olduğu araştırmaya göre, 86 farklı marka ürün tek bir sepette alındığında ve en ucuz raf fiyatı göz önüne tutularak yapılan karşılaştırmada Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye’ye göre yüzde 12,42, ortalama fiyat bakımından yapılan karşılaştırmada ise yüzde 2,32 daha ucuz olduğu vurgulandı.

Gıda, temizlik ve kişisel ürünleri olmak üzere üç farklı katagoride yapılan karışılaştırmalı ürün analizinde, KKTC’nin gıda ürünlerinde yüzde 7,25, ortalama fiyat baz alınarak karşılaştırma yapıldığında ise yüzde 2,41 daha ucuz olduğunu bellirtmiştir.

Temizlik ürünlerinde en ucuz raf fiyatı baz alınarak yapılan karşılaştırmada ise Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye’ye oranla yüzde 19,42, ortalama fiyat baz alınarak yapılan karşılaştırmada ise KKTC’nin yüzde 8,23 daha ucuz olduğu ifade edildi.

kişisel bakım ürününde yapılan araştırmaya göre en ucuz raf fiyatı baz alınarak karşılaştırmada Kuzey Kıbrıs'ın yüzde 7,32 daha ucuz olduğu ifade edildi. Ortalama fiyat bazı alınarak yapılan karşılaştırmada ise yüzde 3,60 daha pahalı olduğu vurgulandı.