Toplumsal Dış Haberler

AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, TF1 televizyon kanalına açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının ana gerekçesi olan NATO'nun doğuya doğru genişleme politikasına dair özeleştiri mahiyetinde ifadeler kullanan Borell şöyle dedi:

Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya'nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım. Önerdiğimiz ve sonra uygulayamadığımız şeyler var. Örneğin, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'nun bir parçası olacağı vaadi gibi. Tutamayacağınız sözler vermenin bir hata olduğunu düşünüyorum.

Dış politika ve uluslararası ilişkiler uzmanları, Ukrayna'da yaşanan savaşın esas nedeninin Ukrayna'nın NATO üyeliğine alınmasının Rusya'da yarattığı gerilim olduğunu söylerken Borell'in bu ifadeleri uzmanları doğrular nitelikte.

Kamuoyunun da bildiği üzere, AB, ABD ve NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri operasyonunun başlamasının ardından Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uyguladı. Ancak Batılı güçlerin Ukrayna'ya askeri bir desteği söz konusu değil. Dolayısıyla NATO üyeliği vaadiye Rusya'ya karşı gerilimi yükselten Ukrayna'nın savaşta yalnız bırakıldığı değerlendirmesi yapılıyor.