Toplumsal Dış Haberler

Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteren, fakat yıldızı 2000’lerden sonra, AKP iktidarı döneminde parlayan uluslararası enerji-elektrik tekeli General Electric’in başı Fransa’da dertte. Şirket; önce devletle sonra işçileriyle davalık oldu.

General Electric, Villeurbane şirketini 2014’te Fransız Alstom sanayi grubundan satın almıştı. ABD şirketi General Electric, ek iş alanları yaratma taahhüdünü yerine getiremediği için işçiler şirkete dava açtı.

İşçileri, Continental veya Coca Cola gibi çok-uluslu şirketlere karşı işçilerin haklarını savunmasıyla tanınan Fyodor Rilov temsil ediyor.

FRANSA DEVLETİ DE DAVA AÇMIŞTI
2019’da da Fransız devleti, General Electric’ten 1000 net iş yaratma taahhüdünü yerine getirmediği için 60 milyon ABD doları talep etmişti.

ABD şirketi, Fransa’ya 1,2 milyar ABD doları yatırım yapmış olsa da 2014 ile 2018 arasında yalnızca 25 net istihdam yaratmıştı.

İSTİHDAM YARATAMADIĞI GİBİ İŞÇİ ÇIKARDI
2020 sonunda General Electric, Villeurban şirketinde yaklaşık 300 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Bu açıklamadan sonra gelen Saint-Priest’teki fabrikaların kapanması söylentisi sendikalarda infiale neden olmuştu.

MACRON’UN DANIŞMANINA RÜŞVET
2014-2016 yılları arasında Emanuel Macron’un danışmanı olarak görev yapan Hugh Bailey, şirketin General Electric’e satılmasında büyük rol oynamıştı. Villeurbane’in satışı gerçekleştikten sonra Bailey, General Electric’in Fransa seksiyonun başına atanmıştı. Bailey, o dönemde işçilerce protesto edilmişti.