Irak'ın başkenti Bağdat'ta aktivist ve gazetecilerin maruz kaldığı suikast ve kaçırma olaylarını protesto etmek amacıyla başlatılan 'Beni kim öldürdü?' protestoları yapıldı. Protestolarda kolluk kuvvetlerinin saldırıları sonucu iki kişi vurularak hayatını kaybetti, 45 kişi de yaralandı.

Tahrir Meydanı'nda önceki gün düzenlenen protestolarda gerilim, güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesiyle tırmandı. Eylemcilerin sosyal medya hesaplarından paylaştığı görüntülerde göz yaşartıcı gaz atıldığı, gerçek mermilerle ateş açıldığı görüldü. Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu'na (IHCHR) göre, ekim eylemlerinden bu yana 600'ü aşkın eylemci hayatını kaybetti, 82 kişiye suikast gerçekleşti. Bu haftaya yayılan protestolar ise Kerbela'da insan hakları aktivisti Ihab Cevad el Vazni'nin evinin yakınlarında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle alevlendi, suikastin faillerinin bulunmaması da tepkileri yükseltti.

'OĞLUMUN GELECEĞİ YOK, ÜLKEMİN GELECEĞİ YOK'

IHCHR Sözcüsü Ali el Bayati, söz konusu suikasttan güvenlik güçlerinin de sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. Bayati yaptığı açıklamada, "Güvenlik güçlerinin dahil olduğu soruşturmalarla ancak gerçek suçlulara ulaşabilir ve süregelen cezasızlığı sona erdirebiliriz" açıklamasında bulundu. Söz konusu suikast sonrası başlatılan 'Beni kim öldürdü?' eylemleri destekçisi Bağdat Öğrenci Birliği'nden 27 yaşındaki Laith Hüseyin ise insan hakları aktivisti Vazni'nin ailesinin adalet çağrıları üzerine eylemlerin yeniden başladığını aktardı. Hüseyin, "İktidardaki partilerden kurtulmak, gerçek özgürlük, gerçek demokrasi ve bu sistemde radikal değişiklikler yapmak istiyoruz" dedi. Eylemlere katılan 68 yaşındaki Ebu Mervan ise El Cezire'ye yaptığı açıklamada "Oğlumun geleceği yok, ülkemin geleceği yok. Yaşlandım, hayatım bitti ama bu nesil için bir gelecek istiyorum" diye konuştu.