Toplumsal Dış Haberler

İtalya’nın Küba Büyükelçisi, koronavirüsün ikinci dalgasının vurduğu, tıbbi personel ve cihaz eksikliğinin yoğun bir şekilde hissedildiği Sicilya adasına yoğun bakım uzmanı, hemşire, anestezi uzmanı, virolog, pnömolog gibi sağlık personeli ve solunum cihazı talebinde bulundu.

Sicilya’nın Covid-19 Pandemisi Acil Durum Komiseri Renato Costa, Küba’nın diğer ülkelere ve İtalya’nın diğer bölgelerine sağlık alanında verdiği desteği bildikleri için ilk olarak Küba’dan yardım istediklerini söyledi. Diğer şehirlerin de Sosyalist Ada'dan yardım isteyecekleri düşünülüyor.

Kübalı sağlık ekipleri, ülkeye pandeminin en başında mart ve nisan aylarında da gelmişti. Lombardi ve Piedmont gibi kentlerde, pandeminin en ağır zamanlarında insanüstü koşullarda çalışan personelin yerini alıp ve vardiyalı çalışma düzenine geçilmesini sağlamışlardı. Henry Reeve International Medical Brigade adlı, pandemi döneminde ihtiyaç duyan ülke ve bölgelere yardım götürmek için kurulan Kübalı yardım kuruluşu ilk faaliyetini İtalya’da göstermişti.

Küba, yalnızca Covid-19 pandemisi döneminde 39 ülkeye 4000’den fazla doktor ve sağlık personeli gönderdi. Farklı ülkelerden liderler, aktivistler, sanatçılar ve sağlık emekçileri; bu sebeple 2021 Nobel Barış Ödülü’nün Küba’ya verilmesi çağrısı yapıyor.

DİĞER İTALYAN ŞEHİRLERİ DE YARDIM İSTEYECEK
İtalyan gazetesi La Repubblica’ya konuşan Sicilya’nın Covid-19 Pandemisi Acil Durum Komiseri Renato Costa, Küba’nın diğer ülkelere ve İtalya’nın diğer bölgelerine sağlık alanında verdiği desteği bildikleri için ilk olarak Küba’dan yardım istediklerini söyledi. Yakın zamanda ikinci dalganın vurduğu diğer İtalya şehirlerinin de Sosyalist Ada’dan yardım isteyeceğini beklediklerini söyledi.

BİR GÜNDE 25 BİN 853 KİŞİ ENFEKTE
İtalyan Hükümeti, 4 Kasım’da yoğun bakım ünitelerinde yeterli ekipman ve personel bulunmayan Sicilya’yı yüksek riskli turuncu bölge olarak ilan etmişti. Pandeminin başladığı tarihten bu yana, Ada’daki en yüksek ölüm geçtiğimiz Salı günü kaydedilmiş; 48 kişi covid dolayısıyla ölmüştü.

Pandeminin ikinci dalgasının vurduğu İtalya’da, dün 722 covid bağlantılı ölüm kaydedilirken bir günde 25 bin 853 kişinin enfekte olduğu açıklanmıştı. Sağlık Bakanlığı, hükümetin 2 Aralık’ta aşılama takvimini ilan edeceğini duyurdu.