İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska’nın ve Savunma Bakanı Margarita Robles’un telefonları, İspanya İstihbarat’ı CNI’nin başkanı Paz Esteban’ın talimatıyla hacklendi. Hackleme işlemi, İsrailli askeri casus yazılımı Pegasus kullanılarak yapıldı. İspanya’nın ilk kadın İstihbarat Teşkilatı Başkanı Paz Esteban’ın görevine son verildi.

İspanya Milli İstihbarat Teşkilatı CNI’nin Başkanı Paz Esteban, görevden alındı.

İspanya’nın ilk kadın istihbarat başkanı olan Paz Esteban, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska’nın ve Savunma Bakanı Margarita Robles’un telefonlarını hacklettirdiği ortaya çıktı. 

İspanya’yı sarsan skandalın merkezinde ise, İsrail yapımı askeri casus yazılımı Pegasus var.

TELEFONLARI ELE GEÇİREN YAZILIM: PEGASUS

İspanya Milli İstihbarat Teşkilatı, İsrailli NSO Group adlı askeri yazılım ve casusluk firması tarafından geliştirildi.

Şirketin kurucusu olan Niv Carmi, Shalev Hulio ve Omri Lavie, daha önce İsrail Silahlı Kuvvetleri İstihbarat Birimi olan AMAN ajanlarıydı.

Pegasus casus yazılımı, şimdiye kadar şu ülkeler tarafından kullanıldı: Azerbaycan, Macaristan, Hindistan, Ermenistan, Bahreyn, El Salvador, Estonya, Almanya, İsrail, Ürdün, Kazakistan, Meksika, Fas, Panama, Polonya, Suudi Arabistan, Uganda, BAE, İngiltere, Yemen, ABD ve son olarak İspanya.

Pegasus casus yazılımı, ilk olarak 2019’daki “Whatsapp Skandalı” ile gündeme geldi. Pegasus casus yazılımını kullanan Hindistan istihbaratı, genel seçimler öncesinde gazetecilerin, siyasilerin ve aktivistlerin telefonlarını hackledi. ABD’li yetkililer, dünya genelinde bin 400’den fazla önemli ismin telefonunun Pegasus ile hacklendiğini açıkladı.

2020’de Telefonu hacklenen Suudi Velihat Prensi Muhammed bin Selman, Amazon’un sahibi Jeff Bezos ile yazıştı ve Pegasus casus yazılımı, Whatsapp üzerinden Jeff Bezos’Un telefonunu ele geçirdi.

New York Times, Türkiye’de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi istihbaratı tarafından Pegasus casus yazılımı ile takip edildiğini ortaya çıkardı.

Pegasus casus yazılımının “suçla mücadele” amacıyla üretildiği, ancak genellikle istihbarat faaliyetleri için kullanıldığı bildirildi. Dünya genelinde birçok gazetecinin telefonunun Pegasus tarafından hacklendiği ortaya çıktı.