2022'yi büyük zamlarla karşılayan Kazakistan halkı, son birkaç gündür ülkenin büyük kentlerinde sokaklara dökülmüş durumda. Eylemler LPG fiyatlarının iki katına çıkması üzerine başlarken birçok yerde polis ve askerlerin müdahalesiyle karşı karşıya kaldı.

Bugün eylemciler ülkenin en büyük kenti Almatı'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basarak ateşe verdi. Dumanlar kentin birçok noktasından görülürken yetkililer kentte olağanüstü hâl (OHAL) ilan etti.

OHAL akşam saatleri itibariyle ülke çapında geçerli olacak şekilde genişletildi.

En az 317 kişi yaralandı, 8 polis öldürüldü

Kazakistan İçişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, ülkedeki eylemler sırasında 8 polis memuru ve Ulusal Muhafız askerleri öldürüldü, 317 kişi de yaralandı.

 EN AZ 200 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Kazakistan İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, ülke genelinde 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi. Öte yandan bakanlık yaklaşık 100 polis memurunun yaralandığını ve 37 polis aracı hasar gördüğünü öne sürdü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hükümet yetkililerine yönelik şiddet, holiganlık ve hükümet binalarına yönelik saldırılarla ilgili 13 vakayla ilgili ön soruşturma başlatıldı. 200'den fazla kişi kamu düzenini ihlalden gözaltına alındı" denildi.

İDARECİLER ŞİMDİDEN GERİ ADIM ATTI
Eylemler nedeniyle şimdiden kabine istifa etmiş ve yöneticiler en az 6 ay boyunca sübvanse edilmiş fiyat üzerinden yakıt satışını sürdürmeyi kabul etmiş durumda.

Hükümet yetkilileri eylemleri "aşırılıkçılar ve radikallerin saldırıları" olarak nitelendirirken başkent Nur-Sultan ve Almatı gibi kentlerde internet erişimini kesmiş durumda.

Kazakistan'ın bir diğer büyük kenti Aktobe'deyse eylemciler belediye binasını ele geçirdi.

İÇKİ SATIŞI YASAKLANDI
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, imzaladığı kararnameyle Almatı kentinde ve eylemlerin ilk başladığı Mangıstav bölgesinde ilan edilen olağanüstü hal dönemi boyunca silah, mühimmat ve alkollü içkilerin yanı sıra patlayıcı maddeler ve zehirli maddelerin satışını yasakladı.

Eylemler ilk olarak 2011'de maaşları ödenmeyen petrol işçilerinin greve çıktığı Mangistav'daki Aktav ve Jañaözen kentlerinde patlak verdi.

2011'de greve çıkan işçilere polis ateş açmış ve 10'un üzerinde kişiyi katletmişti. Kazakistan Komünist Partisi de grev gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı.

OHAL 19 OCAK'A KADAR SÜRECEK
Bunun yanı sıra, Almatı'ya ulaşım da kısıtlanmış durumda. İlan edilen olağanüstü halin 19 Ocak'a kadar devam edeceği açıklandı.

Öte yandan protestocular ulusal televizyon kanalı Qazaqstan'ın Almatı şubesini de ateşe verdi.

AB'DEN ŞİDDETTEN KAÇINMA ÇAĞRISI
AB'nin Dış Eylem Servisi bugün Kazakistan'daki krizin tüm taraflarını "şiddetten kaçınmaya" çağırdı ve "barışçıl bir çatışma çözümünü" istedi. AB'nin Dış Eylem Servisi'nin açıklamasında ayrıca, "ülkenin güvenlik çıkarlarını savunurken, barışçıl protestolara ilişkin temel haklara saygı duyma ve basın özgürlüğü, bilgiye erişim ve güç kullanımında orantılılık konusundaki taahhütlerini yerine getirme konusunda" Kazak hükümetine güvendiğini kaydetti.

AKTAV HAVALİMANI KAPATILDI
Kazakistan'ın ulusal havayolu Air Astana, Mangistav bölgesinin başkenti Aktav kentindeki havalimanının faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.