Konferans öncesi Hafter'le görüşmek için Bingazi'ye giden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maa ise toplantıyı 'Libya'daki ihtilafı uluslararası nüfuzdan kurtarma fırsatı' olarak niteledi; BM formatındaki görüşmelere dönme çağrısı yaptı.

Türkiye ve Rusya’nın girişimiyle Moskova’da yapılan ateşkes görüşmeleri terk eden Libyalı General Halife Hafter’in, pazar günü Berlin’de düzenlenecek barış konferansına katılacağı açıklandı. Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’ndan kaynaklar, generalin pazar günü Berlin’e gideceğini ve Almanya’ya bu yönde bilgi verdiğini söyledi.

Açıklama, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Bingazi’ye gitmesinin ardından geldi. Maas, Berlin’den Bingazi’ye hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mesajımız açık: Kimse bu çatışmayı askeri yollardan kazanamaz” demişti. Berlin konferansını ‘Libya’daki ihtilafı uluslararası nüfuzdan kurtarma fırsatı’ olarak niteleyen Alman bakan, “Umarım taraflar, Libya’nın geleceğini tekrar Libyalılara verme yönündeki bu fırsatı değerlendirir” diye konuşmuştu. Maas, şimdi ‘gerçek bir ateşkesin ve BM’nin önerdiği diyalog formatlarına her iki tarafın da katılmasının gerektiğini’ söyledi.