Ercan Çankaya

Fransız halkı, polislerin fotoğrafının çekilmesini ve yayılmasını yasaklayan Küresel Güvenlik Yasasına (The Global Security Bill) karşı dün sokaklara döküldü; Paris’te büyük çaplı gösteriler düzenlendi. Paris polisi, yürüyüşü engelleyerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İçişleri Bakanı Gérard Darmanin, dün saat 20:00 itibariyle 142 kişinin gözaltına alındığını, 5 bini Paris’te olmak üzere 26 bin 147 göstericinin olduğunu duyurdu. Bakan, ayrıca polisin arkasında olduğunu, polisin göstericileri bastırmak için aldığı tedbirlerin yerinde olduğunu bildirdi.

SİYAHÎ YURTTAŞA KEYFÎ ŞİDDET
Fransa’da Küresel Güvenlik Yasası’na duyulan öfke üç polis memurunun siyahî bir müzik yapımcısını dövmesi sonucu iyice artmıştı. Güvenlik kamerası, polisin uyguladığı şiddeti kaydetmiş ve görüntüler sosyal medyada yayılmıştı. Ayrıca polisin Kasım ayının sonunda Place de la Républica’daki bir mülteci kampını dağıtırken uyguladığı şiddetin görüntüleri de sosyal medyada dolaşıma girmişti.

ŞİDDETİ KANITLAMAK İMKÂNSIZLAŞACAK
Arka arkaya üç hafta sonu Paris ve diğer büyük şehirlerde protesto düzenleyen göstericiler; güvenlik yasasının yurttaşların en temel bilgi edinme hakkını elinden aldığını, şiddetin ispatını imkânsız hale getirerek polisi orantısız şiddet uygulaması için cesaretlendirdiğini söylüyor.

ANA AKIM MEDYA GÖRMEZDEN GELDİ
Göstericilerin öne çıkan talepleri arasında polis baskısı ve şiddetine son verilmesi, hükümetin güvenlikçi politikaları terk etmesi yer alıyor. Macron hükümetinin basına uyguladığı baskıdan vazgeçmesi, meclisten geçirdiği ve geçirmeye çalıştığı bir dizi baskıcı yasayı geri çekmesi isteniyor.

Protestolar, alandaki muhabirlerce an be an takip edilmesine rağmen ana akım medyada neredeyse hiç yer bulamadı.