ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 11 Eylül 2001 saldırılarıyla ilgili soruşturmalarına dayanan ve bugüne kadar gizli olan belgelerin ilkini kamuoyunun erişimine açtı. 

FBI, 2016 yılına ait belgede, Suudi saldırganların ikisine verilen lojistik destekle ilgili gizliliği kaldırılmış bir belge yayımladı. Belge, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren saldırganlarla Suudi Arabistan devleti arasında bağlantı olduğu şüphelerini güçlendirdi. Hava korsanlarının ABD’deki Suudi ortaklarıyla olan temaslarına ayrıntılı yer verilen belgede, 11 Eylül’de saldırıları düzenleyen hava korsanlarından ikisine yardım ettiği düşünülen bir Suudi Arabistan vatandaşına yönelik bilgiler yer alıyor.

BELGEDE NE VAR?
4 Nisan 2016 tarihinde hazırlanan ve şu ana kadar gizli tutulan rapor o sıralarda ABD’de öğrenci olan ama Suudi istihbaratına çalıştığı düşünülen Ömer Beyumi’nin, New York ve Washington’da düşürülen yolcu uçaklarını kaçıran el Kaide militanlarının ikisi ile bağlantılarını gösteriyor.

Suudi Arabistan vatandaşı Ömer Beyumi’nin iki saldırgana seyahat, konaklama ve finansman yardımı sağlamada yer aldığı ifade ediliyor. Rapor söz konusu iki kişinin Los Angeles’taki bir cami imamı olan Fahad el Tumayri ve Suudi konsolosluğu arasındaki bağlantı iddialarını da destekliyor.

BELGENİN BÜYÜK BİR KISMI SANSÜRLÜ
Belgeye göre kaynak ayrıca FBI’a Beyumi’nin öğrenci kimliğinin ötesinde Suudi konsolosluğunda “çok yüksek bir statüsü” olduğunu açıklamış. Raporda Beyumi’nin iki saldırgana ulaşım, seyahat, konaklama ve finansman gibi alanlarda destek olduğu vurgulanıyor. Beyumi’nin ve İmam Tumeyri’nin el Kaide’nin üst düzey isimlerinden olan ve 2011 yılında Yemen’de öldürülen ABD doğumlu Anwar al-Awlaki arasındaki telefon konuşmalarına yer veriliyor.

Ancak FBI’ın yayımladığı 16 sayfalık belge önemli ölçüde sansürlenmiş görünüyor.

Saldırılarda ölenlerin aile ve yakınlarının tepkisi nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden, bugüne kadar gizli olan belgelerin halka açılmasını öngören başkanlık kararnamesine imza atmıştı. George W Bush, Barack Obama ve Donald Trump yönetimleri belgelerdeki gizliliği kaldırmayı reddetmişti.

NE OLMUŞTU?
ABD’de 11 Eylül 2001’deki saldırılarda 4 yolcu uçağı kaçırılmış, uçaklardan ikisi İkiz Kulelere çarpmıştı. Kaçırılan bir diğer uçak, başkent Washington’da Pentagon’u hedef alırken dördüncü uçak ise F-16’lar tarafından Pensilvanya kırsalında düşürülmüştü ve yaklaşık 3 bin kişi saldırılar sonucu hayatını kaybetmişti.

ABD saldırıların ardından Suudi Arabistan vatandaşı olan ancak Afganistan’da bulunan el Kaide Lideri Usame Bin Ladin’i yakalama gerekçesiyle ekim 2001’de Afganistan’ı işgal etmişti. Halbuki 11 Eylül’ü gerçekleştiren 19 teröristten 15’i Suudi Arabistan vatandaşıydı.

Afganistan’da iktidardaki Taliban rejimini deviren ABD, 20 yıl sonra iktidarı bir kez daha Taliban’a bırakarak geçtiğimiz 31 Ağustos’ta resmi olarak bu ülkedeki askerlerinin tamamını geri çekti. (DIŞ HABERLER)