Toplumsal Dış Haberler

Brezilya hükümetinin geçtiğimiz pazartesi açıkladığı verilere göre yağmur ormanlarındaki orman kaybı, 2020’de son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Faşist Bolsonaro’nun iktidarında, ekoloji kuruluşlarının çalışmaları engellenmeye başlayınca madencilik, tarım alanı açma, ağaç kesimi gibi nedenlerle yağmur alanlarındaki tahribat had safhaya çıktı.

Bolsanaro göreve gelmeden önce, 2018’de ormansızlaştırılan alan 7.536 km2 iken son iki yılda bu rakam katlanarak büyüdü.

Öte yandan, ekoloji kuruluşları artıştan hükümeti sorumlu tutarken federal yetkililer, yüzde 9.5’lik artışı hükümetin başarısı olarak göstermekte kararlı. 2019’da ormansızlaşmada, yüzde 34’lük bir artış söz konusuyken 2020’de artışın yüzde 9.5’te kaldığı, bunun bir başarı olduğu iddia ediliyor. Fakat Bolsonaro iktidara gelir gelmez yüzde 34’lük bir artışın meydana gelmesi ve bu artışın azalarak da olsa devam etmesi dikkatlerden kaçmıyor.

YOKSULLUK BAHANESİYLE AMAZONLAR TALANA AÇILDI
Bolsonaro’nun iktidara gelir gelmez resmi çevre koruma ajansı Ibama’yı zayıflatarak, yoksullukla mücadele bahanesiyle Amazon bölgesinde tarım ve madenciliğin artırılmasını teşvik eden bir söylem benimsemesi yasadışı çiftçiler, madenciler ve arazi mafyasını cesaretlendirmişti.

ORDU AMAZONLARA GÖNDERİLDİ
2019’da yağmur ormanı tahribatının devasa düzeyde artması, uluslararası kamuoyunu harekete geçirmişti. Başkan Bolsonaro, baskılar sonucu önlem almak zorunda kalmış; Amazon bölgesine yasadışı madencilik ve tarım alanı açmayla mücadelesi etmesi için 2021’e kadar orada kalması için bir ordu birliği göndermişti.

MACRON ETKİSİ
Bolsonaro, bu kararı onu yağmur ormanlarını korumak için yeterince şey yapmamakla eleştiren Emanuel Macron gibi Batılı liderlerin baskısıyla almıştı. ABD seçimlerini Joe Biden’ın kazanması, bu konu özelinde Bolsonaro’nun üstündeki baskıyı artıracağa benziyor.