Finlandiya'da koalisyon ortakları olan ve her biri 30'lu yaşlarında olan Sanna Marin, Li Andersson, Katri Kulmuni ve Maria Ohisalo yeni kabinede birlikte görev yapacak.

Finlandiya’da geçen hafta Başbakan Antti Rinne’nin istifasının ardından Sosyal Demokrat Parti’nin lideri seçilen Sanna Marin’in başbakanlığında kurulan yeni hükümet güvenoyu aldı. 200 üyeli parlamentoda 70’e karşılık 99 oyla hükümete yeşil ışık yakıldı. Böylece 34 yaşındaki Marin de resmen ‘dünyanın en genç başbakanı’ unvanının da sahibi oldu.

KOALİSYON PARTİLERİNİN HEPSİNİN LİDERİ KADIN
Sanna Marin, her biri kadınların liderlik ettiği dört partiden oluşan bir koalisyon hükümetiyle ülkeyi yönetecek, ayrıca kabinede de kadın bakan ağırlığı bulunuyor. Yeni hükümette 12 kadın, yedi erkek bakan görev yapacak.

Yeşil Birliği Lideri Maria Ohisalo göçmen konularında en etkili makam olan içişleri bakanlığı görevine devam edecek. Yine aynı partiden Pekka Haavisto da dışişleri bakanı olarak görev aldı. Sol İttifak’ın Lideri Li Andersson eğitim bakanı, Merkez Parti’nin Lideri Katri Kulmuni ekonomi bakanı olarak belirlendi.

Seçimde Türkiyeli adaylara verdiği destek ve Türkiye ile ilişkilere ılımlı bakmasıyla tanınan Sosyal Demokrat Partili (SDP) Ville Skinnari de kalkınma ve dış ticaret bakanlığı görevini sürdürecek.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto da yeni hükümeti tebrik etti.

Sanna Marin, başbakan olarak yaptığı ilk açıklamada istikrarı sağlama sözü verdi. Selefi Antti Rinne’nin koalisyon hükümetinde yaşanan güven kaybı üzerine istifa etmesini hatırlatan Marin, ilk görevlerinden birinin hükümet ortakları arasındaki güveni yeniden inşa etmek olacağını da belirtti.

Sosyal medyayı sık kullanmasına da değinen Marin, Instagram’dan paylaşım yapmayı sürdüreceğini de söyledi. Marin, “Daha genç bir jenerasyonu temsil ediyorum ama elbette iş sosyal medyaya ya da Instagram’a gelince başbakan olsam bile önce bir birey, bir insan, gerçek bir insan olduğumu düşünüyorum” dedi.

ARDERN: TAVSİYEYE İHTİYACI YOK
Sanna Marin’in ‘dünyanın en genç başbakanı’ unvanını alması, en yaşlı başbakan ile bir önceki en genç başbakana da soruldu. Dünyanın en yaşlı başbakanı olan Malezyalı siyasetçi Mahathir Muhammed Marin’e ‘yaşlı insanların tavsiyelerine kulak verme’ çağrısı yaparken, en genç başbakan unvanını devreden Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise Reuters haber ajansının “Kendisine tavsiyeniz nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi: ” “Bakın, bence hiç tavsiyeye ihtiyacı yok. Bu eninde sonunda, genç olduğunuz için insanların deneyim ve uzmanlığı masaya koymadığınızı varsaydıkları durumlardan biri. Görüyorum ki o zaten bir bakan, hâlihazırda hükümetin bir üyesi. Bütün söyleyeceğim: Rast gelsin.”

Yeni Zelanda’da 2017 yılında 37 yaşındayken seçimi kazanan İşçi Partisi Lideri Jacinda Ardern, 1856’dan bu yana ülkeyi yöneten en genç isim olmanın yanı sıra, ‘dünyanın en genç başbakanı’ unvanını almıştı.