Toplumsal Dış Haberler

Cezayir’de kadınlar, çağ dışı medeni kanuna karşı yürüdü; Madrid’de kadınlar faşistlerle çatıştı; Polonya’da kadınlar, fiili kürtaj yasağına karşı yürüdü...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

CEZAYİR'DE KADINLAR ÇAĞDIŞI MEDENİ KANUNA KARŞI YÜRÜDÜ
Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Cezayir’in Başkenti Cezayir’de toplanan kadınlar, kadınları kocalarına ve babalarına bağımlı ikinci sınıf vatandaşlar olarak gören medeni kanuna karşı yürüdüler.

MADRİD'TE KADINLAR FAŞİSTLERLE ÇATIŞTI
İspanya’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü günü yürüyüşündeki Madrid’in Puerta del Sol meydanındaki yürüyüşlerine saldıran faşistlerle çarpıştı. Öğrenciler Birliği tarafından Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle organize edilen gösteri, geçtiğimiz hafta yetkililer tarafından Covid-19 bahane edilerek yasaklanmıştı. Öte yandan faşist grupların ve Covid-19 inkarcısı komplocu sağcı grupların 8 Mart’ın hemen öncesinde çeşitli eylemlerine izin verilmişti. Bunun üzerine kadınlar, yasağa rağmen yürüyüşlerini gerçekleştirme kararı almışlardı.

POLONYA'DA KADINLAR KÜRTAJ YASAĞINA KARŞI
Polonya’da Anayasa Mahkemesi’nin kürtajı neredeyse imkansız hale getiren kararından sonra 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’ne güçlü bir şekilde katılmak kadınlar için ayrı bir önem taşıyordu. Başkent Varşova’da yoğun polis ablukasına karşı sokağa çıkan kadınlar, “Ben bir feminist savaşçıyım”, “Savaştayız”, “Biz kazanacağız” pankartları taşıdı.

Toplumsal-Polonya'da 8 Mart