Toplumsal Dış Haberler

Venezuela ordusu, Başkent Caracas sokaklarında; İngiltere’de hemşireler greve hazırlanıyor; Şili’de halk sağcı hükümete geri adım attırdı...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

VENEZUELA ORDUSU BAŞKENT CARACAS SOKAKLARINDA
Dün Venezuela’nın büyük devrimci önderi Hugo Chavez’in sekizinci ölüm yıl dönümüydü. Latin Amerika halklarının emperyalizme karşı mücadelesinin efsanevi önderi, ölümünün sekizinci yılında ülkesinde düzenlenen geniş çaplı törenlerle törenlerle anıldı. Binlerce Venezuela askeri, Başkent Caracas sokaklarında Chavez’i anmak için yürüdü. Askerler, yürüyüşleri sırasında “Chavez yürüyor, vatan ilerliyor” sloganları attılar.

Toplumsal-Ölümünün 8. yılında Chavez

İNGİLTERE'DE HEMŞİRELER GREVE HAZIRLANIYOR
İngiltere’de Hemşireler Sendikası, İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi çalışanlarına önerilen yüzde 1’lik maaş zammını protesto etmek için greve gitmeye hazırlanıyor. Kraliyet Hemşirelik Koleji de yüzde 12,5 zam beklerlerken açıklanan yüzde 1’lik zamı “acıklı” olarak nitelendirdi. Sendika, sağlık emekçilerinin çok daha fazlasını hak ettiğini söyleyerek grev için hazırlıklara başladı. Hükümetse kamu maliyesi açısından yalnızca yüzde 1’in karşılanabilir olduğunda ısrar ediyor.

Toplumsal-İngiltere'de hemşireler greve hazırlanıyor

ŞİLİ'DE HALK, SAĞCI HÜKÜMETE GERİ ADIM ATTIRDI
Şili’de geçtiğimiz hafta boyunca sağcı Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onun denetimindeki neoliberal hükümete karşı halk, kitlesel protestolar düzenlemişti. Protestolar, meyvesini vermekte gecikmedi. Devlet Başkanı Pinera, emeklilik sisteminde 2,1 milyon kişiye fayda sağlayacağı tahmin edilen bir reform duyurdu. Pinera, yoksulluk sınırının altında emekli maaşı kalmayacağını iddia etti. Reformun, devletin emeklilik maaşları ödeme sistemindeki rolünü güçlendirmeyi, mevcut emeklilerin emekli maaşlarını artırmayı ve gelecekteki emekli aylıkları için daha fazla bütçe ayırmayı kapsadığını söyledi. Devletin finanse ettiği, Dayanışma Sütunu olarak bilinen emeklilere ekonomik destek sağlayan hükümet programı, nüfusun yüzde 80’ini kapsayacak. Yeni reforma göre ülkede emekli aylıkları, yoksulluk sınırına eşitlenecek ve böylece hiçbir emekli ayda 250 ABD dolarından az aylık almayacak.

Toplumsal-Şili protesto