Toplumsal Dış Haberler

Ruslar, ölümünün 68’inci Ana Vatan Savaşı'nın büyük komutanı Stalin’i andı; işçi sınıfının Kızıl Rosa’sı Rosa Lüksemburg 150 yaşında; Almanya’da Neonazi partisine geçit yok...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

ÖLÜMÜNÜN 68. YILINDA STALİN'İ ANDILAR
Ölümünün 68’inci yıl dönümünde Josef Stalin Rusya Federasyonu’nun pek çok noktasında anıldı. Yurttaşlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkeyi Nazi işgalinden kurtaran Ana Vatan Savaşı’nın büyük komutanını mezarına akın ederek andı. Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF) yönetimi de ölümünün 68'inci yıldönümünde Stalin'in Kremlin'in yanı başındaki mezarına çelenk ve çiçekler bıraktı.

Toplumsal - Ölümünün 68'inci yıldönümünde Stalin'i andılar

Büyük Türk şairi Nâzım Hikmet Stalin için yıllar önce şu dizeleri yazmıştı. 

Hatırlıyorum.
Bursa’dayım. Hapishanede.
(Gelmiyor aklıma,
hangi seneydi)
Yoldaşlar göndermişti onun portresini,
bir Fransız gazetesinden kesilmiş.
O, ulaştı bana kadar.
Buldu yolunu.
Parmaklıkların ve duvarların arasından
sızdı.
Beyaz üniforması üstünde,
yıldızlarıyla göğsünde,
gülümsüyordu başkomutan.
Belli ki çekilmişti bu fotoğraf,
gri kubbesinde
Reichstag’ın
belirdikten sonra
üç Sovyet askeri
ellerinde
askerî
kızıl sancakları ile.

İŞÇİ SINIFININ KIZIL ROZASI 150 YAŞINDA
Hayatını işçi sınıfının zaferine adayan Rosa Luxemburg, 150 yıl önce bugün dünyaya gelmişti. Gençlik yıllarından itibaren kararlı ve inatçı bir mücadele yürüten Rosa, Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin savaş yıllarında savrulduğu milliyetçi ve savaş yanlısı politikalara karşı çıkarak Lenin’le birlikte aynı safta yer aldı. Partisi devrime ihanet edip burjuvazinin yanında saf tuttuğunda, o Spartakistler'in öne çıkan lideriydi. Defalarca tutuklandı, sayısız kez hedef alındı. Hapishaneden her çıktığında devrim için bir kez daha öne atıldı. Alman Komünist Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Rosa hayatını adadığı işçi sınıfı mücadelesinde alçakça ve vahşice katledildiğinde onun mirası yok olacak diye düşünenler fena halde yanıldı.Lenin'in dediği gibi "O bir kartaldı, hâlâ da bir kartaldır..." ve o kartalın bıraktığı miras ve dersler işçi sınıfına yol göstermeye devam ediyor

ALMANYA'DA NEONAZİ PARTİSİNE GEÇİT YOK
Federal Anayasayı Koruma Bürosu, geçtiğimiz çarşamba gün neonazi Almanya için Alternatif (AfD) için inceleme başlatmıştı. 2013’te kurulan AfD; Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı fikirleriyle kısa sürede yaygın bir popülerlik kazanarak 16 eyalet meclisi ve federal mecliste temsiliyet elde etmişti. Kararın ardından antifaşistler, Faşist AfD partisinin politikacısı, zaman zaman ırkçı görüşleriyle partisiyle bile ters düşen Bjorn Hocke'yi protesto etmek için eylem düzenledi. Hocke, AfD içinde Der Fluegel adlı bir oluşumu yönetiyordu. Oluşumun kuruluş bildirgesinde Nazi suçlarının affedilmesi gibi maddeler yer alırken anti-semitizm, ırkçılık ve İslam düşmanlığı açıkça dillendiriliyordu.