Toplumsal Dış Haberler

50'yi aşkın ülkeden gelerek ABD ablukasına karşı yürüdüler; Ülkesini başkanlık sistemine geçirmek isteyen diktatör bozuntusu Amerikancıyı protesto ettiler... 

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

ABD ABLUKASINA KARŞI YÜRÜDÜLER
Kübalılar, Başkent Havana’da 60 yılı aşan ABD ablukasını protesto etmek ‘yürüdü.’ Yürüyüş diyoruz, fakat bu bildiğimiz yürüyüşlerden değildi. 50’yi aşkın ülkeden insanların toplandığı Başkent Havana’da, eylemciler karavanları, arabaları, bisiklet ve motorsikletleriyle konvoy oluşturdular. Covid-19 salgını süresince de devam eden abluka, Kübalıların sadece aşıya erişimini hedef almakla kalmadı; Sosyalist Ada vatandaşlarının en basit tıbbi maddelere bile erişimi engellenmeye çalışıldı. ABD ablukası, Amerikan emperyalizminin Ada halkına uygulamaya çalıştığı bir soykırım girişimine dönüştü. Girişimin, girişim olarak kalmasının temel nedeniyse Küba halkının örgütlü bir halk olması ve Ada’nın sosyalizmle yönetilmesiydi.

Küba abluka

DİKTATÖR BOZUNTUSU AMERİKANCI CUMHURBAŞKANINI PROTESTO ETTİLER
Haitililer, Amerikan destekli Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’i protesto etmek için Başkent Port-au-Prince sokaklarına döküldüler. On binlerce Haitili, ülkeyi başkanlık rejimine geçirme hazırlıkları yapan Amerikancı diktatör özentisinin istifasını istedi. Muhaliflerinin de belirttiği gibi görev süresinin Şubat ayında dolması gereken Amerikancı başkan, görevi bırakmadığı gibi ülkeyi yeni bir referanduma götürmeye hazırlanıyor.