Toplumsal Dış Haberler

Fransa'da kültür sanat emekçileri: Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez; İşçilerine tuvalet iznini bile çok gören Amazon'un, Almanya'daki işçileri de grevde...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

ÖRGÜTLÜ BİR HALKI HİÇBİR KUVVET YENEMEZ!
Fransa'da müzik emekçileri, sanat mekânlarının kapatılmasına karşı bir araya gelerek Paris'teki Odéon Tiyatrosu önünde müzikli bir protesto gerçekleştirdi. Performansta, dünyanın en bilinen devrim şarkılarından biri olan Quilapayún grubunun "El Pueblo Unido Jamás Será Vencido" (Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez) şarkısını çalan orkestraya kalabalık bir koro eşlik etti. Pandemi nedeniyle konserlerin, oyunların, sinema gösterimlerinin yasak olduğu Fransa'da kültür sanat emekçileri ve öğrenciler, bu ay en az 9 kentte 15'in üzerinde tiyatro ve konser binasını işgal eylemi gerçekleştirmişti. Paris'te de yüzlerce kültür sanat emekçisi Odeon Tiyatrosu'nu işgal etmişti. Kültür sanat emekçileri Aralık ayının ortasından itibaren ticari işletmelerin açılmaya başlandığı ülkede, Ekim ayından beri süren kültür sanat etkinliklerindeki yasağın kaldırılmasını talep ediyor.

AMAZON ALMANYA İŞÇİLERİ DE GREVDE
Amazon işçileri, Almanya’da greve gidiyor. Hizmet sendikanın Verdi’nin çağrısıyla dün, günün ilerleyen saatlerinde grev kararı alan işçiler, 4 günlük greve başladı. Ülkenin çok sayıdaki şehrindeki Amazon depolarından ve diğer çalışma alanlarından işçilerin katılacağı grevde işçiler, maaş artırımı talep ediyor. Amazon, bir çevrimiçi alışveriş sitesi olarak krizden en karlı çıkan ulusötesi şirketlerden biri olmasına rağmen iş yükü artan işçilerin maaşlarını artırmadığı gibi yer yer kısıtlamalara gidiyor. Amazon işçilerine yüklediği ağır iş yüküyle dünya çapında ünlü bir şirket. Uzun süredir, basında şirketin özellikle depo çalışanlarının tuvalete gidecek vakit bile bulamadıkları için tuvaletlerini pet şişelere yaptıkları haberleştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Amazon İtalya ve Hindistan işçileri de greve gitmişti.

Amazon Almanya grevi