Toplumsal Dış Haberler

Parisliler sokaklara döküldü: İklim yasası, hemen şimdi!; Hindistan Başbakanı, Bangladeş'i de karıştırdı: Protestolar 3'üncü gününde...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

İKLİM YASASI, HEMEN ŞİMDİ!
Parisliler, bugün hükümetin iklim değişikliği konusundaki duyarsızlığını protesto etmek ve bir iklim yasası talebiyle sokaklara döküldü. Hükümeti iklim değişikliği konusunda inisiyatif almaya davet eden Parisliler, sloganları ve pankartlarıyla kent sokaklarını doldurdu.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI BANGLADEŞ'İ DE KARIŞTIRDI
Bangladeş’te, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ülkeyi ziyaretiyle başlayan protestolar üçüncü gününe girdi. 2020 yılının Kasım ayında çıkardığı, küçük çiftçiliğin tasfiyesini öngören 3 tarım yasasıyla kendi ülkesinde aylardır köylülerin protestolarının hedefi olan Narendra Modi’nin ziyareti Bangladeş’i de karıştırdı. Bangladeş’in kuruluşunun ellinci yıl dönümü vesilesiyle ülkeye gelen Modi’ye karşı düzenlenen protestolarda, Cuma gün 4 kişi öldürüldü; onlarca kişi yaralandı. Cumartesi gün de devam eden protestolarda ölü sayısı 10a ulaştı. Bugün, yani 28 Mart Pazar günü hem hayatını kaybeden protestocuların anılması hem de protestoların devam ettirilmesi için tüm ülkede kepenk kapatma çağrısı yapıldı. Hayatın durduğu ülkede, iktidardaki Hindistan yanlısı hükümet, protestocular arasındaki iletişimi azaltmak ve eylemlerin yayılmasını durdurmak için interneti yavaşlattı.

Bangladeş-Modi protestoları