Toplumsal Dış Haberler

Sağcılık ekmek kuyruğudur: Brezilya’dan açlık manzaraları; Paris’te, Cumhuriyet meydanında dayanışma çadırları yükseliyor; İtalya’da bisikletli kuryeler grevde...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

BREZİLYA’DAN AÇLIK MANZARALARI
Dünyada Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin oranının en yüksek ikinci ülke olduğu Brezilya’da, faşist Bolsonaro iktidarında insanlar hastalıkla olduğu kadar açlıkla da boğuşuyor. Ülkede işsizliğin pandemi döneminde iyice artmasıyla birlikte ailesi ve evi olan yurttaşlar da evsizler için kurulan aşevleri önünde ekmek ve karavana kuyruğuna girmeye başladı.

CUMHURİYET MEYDANINDA DAYANIŞMA ÇADIRLARI
Fransa’nın başkenti Paris'te, yurttaşlar evsizlerle dayanışmak için sokaklara indi. Kentte geçen kasım ayında da bir evsizlerle dayanışma eylemi yapılmış; yurttaşlar, evsizlerle dayanışmak için çadırlar kurmuş; fakat kurulan çadırlar polis tarafından sökülmüştü. Yurttaşlar, yine aynı yerde, Cumhuriyet meydanında, fakat bu sefer daha büyük bir kalabalıkla dayanışma çadırları kurdular.

BİSİKLETLİ KURYELER GREVDE
Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da, bisikletli kuryeler iş yükü en fazla artan, pandeminin bütün yükünü sırtlayan meslek gruplarının başında geliyor. Ülkede bisikletli kuryeler, bugün greve gittiler. Grevin hâlâ devam ettiği ülkede kuryeler, yurttaşları bir günlüğüne eve yemek söylememeye ve evden alışveriş yapmamaya çağırıyor.

Bisikletli kuryeler grevde