Toplumsal Dış Haberler

Atina’da Meclis’e çıkan yollar kapalı, Ekvador’da mahkumların isyanı devam ediyor, Bogota sakinleri polis şiddeti ve tacizine karşı yürüdü, Filipinlerde halk ABD kuklası diktatörü istemiyor, Arjantin’de kadınlar ayakta, Barselona’da isyanın fotoğrafı...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

ATİNA'DA MECLİS'E ÇIKAN YOLLAR KAPALI
Yunanistan’da komünist gençlik parlamentoya yürüdü. Yunanistan'da hükümetin "reform" adı altında çıkarmak istediği, üniversiteye polis girmesini ve gençlik hareketinin böylece bastırılmasını öngören yasaya karşı direniş haftalardır sürüyor. Hafta başında ülkenin en büyük üniversitesi Selanik Aristo Üniversitesi’nden öğrenciler, rektörlüğü işgal etmiş; polis işgali 30’dan fazla öğrenciyi gözaltına alarak bastırabilmişti. Bugün de Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü olan Yunanistan Komünist Gençliği'nin kızıl bayraklarıyla öncülük ettiği öğrenciler, Atina Propylaea'dan başlayıp parlamentoya kadar yürüdü ve parlamentoya çıkan tüm sokakları kapattı.

Atina KKE
 

EKVADOR'DA MAHKUMLARIN İSYANI DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz salı gün Ekvador’da meydana gelen cezaevi isyanları, polis tarafından 79 mahkumun katledilmesiyle bastırılmıştı. Ülkenin Emniyet Müdürü Patricio Carrillo, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamayla “suç grupları” olarak nitelendirdiği mahkumların hapishanelerde yeniden harekete geçtiklerini, polisin cezaevlerine yeniden müdahale edeceğini duyurdu.

Ekvador cezaevi isyanı

BOGOTA SAKİNLERİNİ POLİS TACİZİNE KARŞI YÜRÜDÜ
Kolombiya’nın göstericiler, İsyanla-Mücadele Hareketli Polis Birlikleri’nin (ESMAD) kuruluş yıl dönümünde polis şiddetini ve ESMAD’ın tutuklulara uyguladığı tacizi protesto etmek için Bogota kentinde sokaklara döküldü.

Kolombiya'da gösteri

FİLİPİNLİLER POLİS ŞİDDETİNE KARŞI YÜRÜDÜ
Filipinlerde solcu örgütler; ülkede Halk İktidarı Devrimi adı verilen, sosyalist solun ülke yönetimine kısa süreliğine de olsa el koyduğu 1985 Devrimi’nin 36. yıl dönümünde iktidardaki ABD destekli diktatör Ferdinand E. Marcos’u protesto etmek için ülkenin en büyük şehri Quezon sokaklarını doldurdular.

ARJANTİN'DE KADINLAR AYAKTA
Erkek arkadaşı olduğu iddia edilen bir polis memurunun katlettiği Ursula Bahillo için geçtiğimiz haftalarda on binlerce kadının katıldığı protestolar düzenleyen Arjantinli kadınlar, bu sefer 21 yaşında katledilen genç kadın Guadalupe Curual için ayakta. Salı gecesi, “tehdit ettiği ve şiddet uyguladığı” gerekçesiyle şikayet ettiği bir erkek tarafından katledilen Curual, kadınlar geçtiğimiz gün bir protesto düzenledi. Ülkede sadece geçtiğimiz yıl, 289 kadın cinayeti işlenmişti. Yani her 29 saatte, bir kadın öldürülmüştü.

Arjantin'de kadın cinayeti

BARSELONA'DA İSYANIN FOTOĞRAFI
İspanya’da komünist rapçi Pablo Hasél’in salıverilmesi için düzenlenen eylemler bir haftayı aşkın bir süredir devam ediyor. Foto muhabiri Alex Puig Ros tarafından çekilen aşağıdaki fotoğraf, Pablo Hasél eylemlerinin simgesi olacağa benziyor.

Pablo Hasél/Barselona-Direniş