Toplumsal Haber Merkezi

İngilizler Johnson hükümetinin faşizan polis yasasına karşı, Amazon işçileri grevde: Çok işe az işçiye hayır!

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

İNGİLİZLER POLİS YASASINA KARŞI
Geçtiğimiz pazar gecesi, İngiltere’nin Bristol kentinde Boris Jonhson hükümetinin polisin yetkilerini artıran ve sivil hakları kısıtlayan yeni yasa tasarısına karşı protestolar düzenlendi. Eylemleri şiddet uygulayarak dağıtmaya çalışan polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

'AMAZON İŞÇİLERİ GREVDE'
ABD merkezli çevrimiçi alışveriş şirketi Amazon’un İtalya seksiyonu çalışanları bugün itibariyle greve başladı. Sendikaların tahminine göre şirketin İtalya’da 9 bin 500’ü tam zamanlı, 40 bin çalışanı bulunuyor. İtalya’da şirketin 2020 satışlarında, pandemi ve kapanmanın da etkisiyle yüzde 31’lik bir artış gerçekleşerek şirketin cirosu 23,4 milyar avroya yükseldi. Buna karşılık şirket, çalışan işçi sayısını aynı oranda artırmayarak az kişiye çok iş yükledi. İşçilerin örgütlü olduğu sendikaların şirketin İtalya’daki yetkilileriyle uzlaşma girişimleri de başarısız olunca sendikalar ve işçiler ortak kararla bugün grev ilan etti.

Amazon işçileri-İtalya grevi