Toplumsal Dış Haberler

Manifesto 173 yaşında, Pablo Hasél eylemleri altıncı gününde, ABD’li ünlü market zincirinin çalışanları greve gidiyor…

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

MANİFESTO 173 YAŞINDA
İşçi sınıfının nihai kurtuluşunun ilk ve en görkemli programı Komünist Manifesto 173 yaşında. Karl Marx ve Friedrich Engels’in bundan tam 173 yıl önce yayımladığı metin, bilimsel sosyalizmin ilk temel metinlerinden biridir. Yayımlandığı günden bu yana dünyada eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren herkesin temel başucu kitaplarından biri olmayı sürdüren Manifesto şu cümlelerle başlar:

Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor - Komünizm hayaleti. Eski Avrupa'nın bütün güçleri bu hayaleti defetmek üzere kutsal bir ittifak içine girdiler: Papa ile Çar, Metternich ile Guizor, Fransız radikalleri ile Alman polis ajanları.

İnsanlığın “en sonuncu kavgasının” ve işçi sınıfının soylu kurtuluş mücadelesinin en temel metnini ve yazarlarını Toplumsal ailesi olarak saygıyla anıyoruz.

Komünist Manifesto

PABLO HASEL EYLEMLERİ ALTINCI GÜNÜNDE
Pablo Hasél eylemleri, altıncı gününe girdi. İspanyollar, “İspanyol monarşisine hakaret ettiği” gerekçesiyle tutuklanan komünist rapçi Pablo Hasél için tutukluluğunun ilk gününden bu yana her akşam Barselona ve Madrid sokaklarını doldurmaya devam ediyorlar.

ÜNLÜ MARKET ZİNCİRİNİN ÇALIŞANLARI GREVE GİDİYOR
ABD’nin ünlü marketler zinciri Jewel’in çalışanları, market zincirinin kendilerini pandemi başladığından bu yana 6 gün çalışmaya zorladığı ve Temmuz ayından bu yana da primlerini ödemediği gerekçesiyle greve gitmeye hazırlanıyorlar. İşçiler, ayrıca şirketin yeni işçi almamasından ve az kişiye çok iş yaptırma politikasından da şikayetçi. Ünlü marketin depo çalışanları ve teslimat şoförleri, geçtiğimiz Cuma gün işyerinde oy kullanarak sendikalarına grev ilan etme yetkisi verdi.

Jewel market zincirinde grev