Toplumsal Dış Haberler

Arjantinli kadınlar, katil polisin peşini bırakmıyor; İtalya’da sendikalar ve sosyalist partilerden yeni başbakana protesto; Pablo Hasél protestoları beşinci gününde; Hindistan’da köylülerden sonra mühendisler de ayakta...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

KADINLAR KATİL POLİSİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Arjantin’de binlerce kadın; kadınlara yönelik şiddetin sona vermesi ve polis memuru bir erkek tarafından katledilen Ursula Bahillo’nun katilinin cezalandırılmasını talep etmek için Başkent Buenos Aires adliyesinin önünde toplandı.

SENDİKALAR VE SOL PARTİLERDEN YENİ BAŞBAKANA PROTESTO
İtalya’da sendikalar ve sol partiler, yalnızca “mali aristokrasisinin ve bankacıların” çıkarlarına hizmet edeceğini söyledikleri Mario Draghi’yi Meclis önünde protesto ettiler. Ekonomist Mario Draghi, daha önce Merkez Bankası Genel Müdürlüğü de yapmış; geçtiğimiz aylarda koalisyon hükümetinin dağılması sonucu 13 Şubat 2021’de kurulan yeni hükümetin başbakanı olmuştu.

PABLO HASEL PROTESTOLARI 5. GÜNÜNDE
İspanya’da komünist rapçi Pablo Hasél için düzenlenen protestolar beşinci gününe girdi. Madrid’de, Barselona ve Katalanya’nın bazı şehirlerinde, eylemler dört gecedir ilk gün şiddetiyle devam ediyor. Madrit’de polisle eylemciler arasında çatışma çıktığı, eylemcilerin polisi şişe, taş, havai fişek ve boya yağdırarak püskürttüğü bildirildi.

KÖYLÜLERDEN SONRA MÜHENDİSLER DE AYAKTA
Hindistan’daki neoliberal Narendra Modi hükümeti kamuoyunu bilgilendirmeden yasa çıkarmayı alışkanlık haline getirdi. Kasım ayında çıkardığı, küçük köylülüğün tasfiyesini öngören üç yasa aylardır milyonlarca köylü tarafından protesto edilirken bu sefer de yeni bir yasayla elektrik mühendislerini karşısına aldı. Hindistan Tüm Elektrik Mühendisleri Federasyonu 2021’in elektrik tarifelerini düzenleyen yasanın Meclis’te tartışılmadan önce kamuoyunun önüne konulup tüm açıklığıyla tartışılmasını talep ettiler. Federasyon Başkanı Shailendra Dubey, tasarının Enerji Bakanlığı websitesine bile konulmadan Meclis’e getirildiğini söyleyerek yasa tasarısı kamuoyu bilgilendirilmeden Meclis’e getirilirse elektrik mühendisleri olarak greve gideceklerini ve ülkeyi karanlıkta bırakacaklarını duyurdu.

Hindistan elektrik mühendisleri