McDonalds işçileri 15 şehirde saatlik 15 dolarlık saatlik ücret talebiyle grevde; Columbia Üniversitesi öğrencileri "artık yeter" diyor; İspanya’da Pablo Hasél eylemleri devam ediyor...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

İŞÇİLER, MCDONALDS GREVİNİN MEYVELERİNİ TOPLUYOR
ABD’nin 15 kentinde fastfood işçileri, geçtiğimiz salı gün saatlik ücretlerinin 15 dolara yükseltilmesi ve sendika hakları için greve çıktılar. Yüzlerce işçinin katıldığı grevin yankıları devam ediyor. İşçiler, saatlik 15 dolar ücret ve sendika hakkı için başlattıkları direnişlerini #fightfor15 (15 için dövüş) etiketiyle sosyal medyada devam ettiriyorlar. McDonalds işçilerinin grevinin, evde bakım ve hasta bakıcılık sektöründe çalışan ev işçilerine sıçramasının ardından ABD’nin ünlü market zinciri Wallmart, bugün pandemi döneminde karlarını artırdıklarını itiraf ederek işçilerine zam yapacağını açıkladı.

Wallmart-Ücret artışı

COLUMBIA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: ARTIK YETER
ABD’nin New York şehrindeki Columbia Üniversitesi, ülkenin en yüksek öğrenim harcı talep eden üniversitelerinden biri. 2021 yılı Bahar dönemi başlamak üzereyken öğrenciler “Artık yeter” diyor. ABD’de neredeyse her üniversite öğrencisi okulu 30 bin doların üzerinde öğrenci kredisi borcuyla bitiriyor. Astronomik öğrenim harcı talebiyle bu borcun artmasına katkı sunan kurumların başında Columbia Üniversitesi geliyor. Bugün okul harcı grevine girdiklerini açıklayan Columbia Üniversitesi öğrencileri, okul yönetimi taleplerini kabul edene kadar okul harçlarını ödemeyeceklerini ilan ettiler.

Columbia Üniversitesi Harç Grevi - Toplumsal

PABLO HASEL'E ÖZGÜRLÜK
İspanya’da, attığı tweetler ve bir şarkısıyla “kraliyete ve devletin kurumlarına hakaret” ettiği iddiasıyla Katalan, komünist rapçi Pablo Hasél 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Devrimci rapçi, geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Ülkenin büyük şehirlerinde Hasél’in serbest bırakılması için başlayan protestolar, polisin şiddet kullanması sonucu çatışmaya dönüştü.