Toplumsal Dış Haberler

Paris Komünü 150 yaşında: Umut hâlâ taze; Hindistan’da köylü isyanı 113’üncü gününde: Direnişçiler kendi aşı çadırlarını kurdular...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

PARİS KOMÜNÜ 150 YAŞINDA: UMUT HÂLÂ TAZE
Paris Komünü, aradan 150 yıl geçmesine rağmen hâlâ tartışılmaya, dünya sosyalist hareketlerinin talep ettiği dünya anlatılırken referans olarak gösterilmeye devam ediliyor. 18 Mart 1871 yılında kurulan Paris Komünü’nde Paris, yetmiş iki gün boyunca işçiler tarafından yönetildi. O zamanlar henüz hiçbir ülkede tam olarak tesis edilmiş olmayan genel oy hakkı tüm halka tanındı. Kadınlar barikatların en önünde yer alarak özgürleşme mücadelelerinde büyük bir adım daha attılar. İşçi sınıfı iktidarı siyasal, kurumsallaşmış kiliseye karşı da büyük bir mücadeleye girişti. Kilise lağvedildi ve serveti kamulaştırıldı. Eğitim bedava yapıldı. Okullar, devletin ve kilisenin hegemonyasından kurtarıldı. Avrupa'nın ortasındaki bu işçi hükümeti, 28 Mayıs 1871'de Versailles orduları tarafından dağıtıldı. Egemenler bir komün daha kurulmaması için Paris Komünü’nü kanla bastırdı. Paris Komünü’nün bugüne bıraktığı en önemli miras umut. Komünün yaktığı meşale, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

Paris komünü
 

DİRENİŞÇİLER KENDİ AŞI ÇADIRLARINI KURDULAR
Hindistanlı çiftçilerin, Başkent Yeni Delhi sınırındaki protestoları bugün 113’üncü gününe girdi. Özellikle Penjap ve Haryana’dan binlerce çiftçi, kent sınırında oturma eylemi yapmaya devam ediyor. 26 Kasım 2020’de başlayan eylemler, yaklaşık 4 aydır devam ediyor. Çiftçiler, neoliberal Narendha Modi hükümetinin çıkardığı tarım reformu yasalarının ve asgari destek sisteminin muhafaza edilmesini istiyor. Hükümetle çiftçilerin çeşitli görüşme ve anlaşma girişimleri, anlaşmazlıkla sonuçlandı. Hükümetin amacı, asgari destek sistemini tamamen kaldırmak ve tarımı şirketlere devretmek. Neoliberal Modi hükümeti, yazdığı bir açık mektupta çiftçileri tohumdan krediye kadar her başlıkta destekleyeceklerini söylese de yeni tarım yasalarını çiftçilere danışmadan uygulamaya koymakta ısrar ediyor. Bu sebeple çiftçiler, Yeni Delhi sınırında bekleyişlerini sürdürüyor.

Hindistan direnişi