Toplumsal Dış Haberler

Fransa’da gazeteci düşmanı yasa tasarısına geçit yok, Londra’da kadınlar 4 gündür eylemde, Güney Afrika’da hükümet protestolardan ders almadı...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

GAZETECİ DÜŞMANI YASA TASARISINA GEÇİT YOK
Fransa’da basın mensupları ve eylemciler, milletvekilleri Emanuel Macron hükümetinin önerdiği Küresel Güvenlik Yasası tasarısını tartıştıkları sırada yasa tasarısını protesto etti. Protestocular, tasarının basın özgürlüklerini tehlikeye atacağını, basın emekçilerine kazanılmış haklarını kaybettireceğini öne sürüyor.

KADINLAR 4 GÜNDÜR EYLEMDE
İngiltere’de binlerce kadın, öldürülen kız kardeşleri Sarah Everard’ın ardından kadına yönelik şiddeti, taciz ve tecavüzlerin cezasız kalmasını protesto etmeye devam ediyor. Artan erkek şiddetine karşı aralıksız 4 gündür Londra sokaklarını doldurmaya devam eden yurttaşlar, polisin yetkilerini artırmayı öngören yasa tasarısını da protesto ediyor.

HÜKÜMET PROTESTOLARDAN DERS ALMADI
Güney Afrika’da siyahi öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğu yoksul üniversite öğrencilerinin, çoğu siyahi öğrencinin eğitim hakkını fiilen elinden alan astronomik üniversite harçlarını protestoları günlerdir devam ediyor. Bugün Bloomberg’te çıkan bir haber, öğrencilerin eylemlerinin sebeplerini daha iyi anlamamızı sağlayacak türden. Afrika’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Güney Afrika’da hükümet, bütçe açığını daraltma ve harcamaları azaltmak için yüksek öğretim kurumlarına ayırdığı bütçede önümüzdeki üç yıl içinde aşamalı olarak 535 milyon dolar kesinti yapmayı planlıyor. Öğrencilerin eylemleri kazanımla sonuçlanmazsa önümüzdeki yıllarda öğrencilerin sırtındaki harç yükü daha da artacağa benziyor.

Güney Afrika- üniversite öğrencileri