Toplumsal Dış Haberler

Katalan rapçiye, İspanya kraliyetine hakaret ettiği gerekçesiyle 9 ay hapis; Filistin’de Sevgililer Günü: Duvarın böldüğü hayatlar, aileler, uzaktan sevgililikler…

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

Katalanyalı komünist rapçi Pablo Hasél; İspanyol krallığına, devlete ve kurumlarına “hakaret ettiği” ve “terörizm propagandası yaptığı” iddiasıyla 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Pablo Hasél, yazdığı devrimci içerikli lirikleriyle tanınan ünlü bir rapçi. Hakkındaki terör suçlamaları, Twitter’da attığı 64 ‘tweet’e ve bir şarkısına dayandırılıyor. Hasél hakkındaki kararın açıklamasından sonra 200’ü aşkın sanatçı, Hazel’i savunan bir bildiriye imza attı. Aydınlar, bildirilerinde “Adaletin kılıcı, devletin kurumlarını eleştirmeye cesaret eden tüm kamusal figürlerin başında dolaşıyor” ifadelerini kullandılar. Pablo Hasél, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Düşünmek, özgürlüğü sevmek tehlikeli” sözleriyle hakkında hapis kararı çıkmasına neden olan şarkısını paylaştı.

Hasél hakkındaki kararı protesto eden sanatçılar, ünlü rapçi için özgürlük isteyen bir şarkı da yaptılar.

Adalah (İsrail’deki Arap Azınlık Hakları Hukuki Merkezi), resmi sosyal medya sayfalarında Sevgililer Günü’ne özel Filistin’den bölünmüş aileler ve uzaktan sevgililik hikâyeleri paylaştı. İsrail’in “Filistin ve İsrail sınırlarını birbirinden ayırmak” iddiasıyla Filistin sınırları içine ördüğü utanç duvarının birbirinden ayırdığı eşler, sevgililer Adalah’a ulaştı. Merkez’e ulaşan bir Filistinli; eşini evlendiğinden beri göremediğini söyleyerek eşini sadece düğün gününde görebildiğini, o gün de İsrail’e özel izinle girebildiğini anlattı.

Filistin'de utanç duvarının böldüğü hayatlar

Bir diğer kullanıcı, Batı Şeria’daki ailesini görebilmek için İsrail’in ördüğü utanç duvarından atladığını, İsrail askerlerinin nişan alarak kendisine iki kez ateş ettiğini anlattı. Duvarı aşanlar, sadece İsrail askerleriyle değil; duvarı aşmak isteyenlere kişi başı 100 şekele yasadışı geçiş yaptıran kaçakçılarla da uğraşıyor. Kaçakçılar, duvarı onlara para vermeden geçenlerin peşine düşüyorlar.