Toplumsal Dış Haberler

Atina’dan sonra Selanik’te de öğrenciler ayakta; Cape Townlılar, İngiliz tekeli Johnson&Johnson’ı protesto ettiler…

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

ATİNA'DAN SONRA SELANİK'TE DE ÖĞRENCİLER AYAKTA
Geçtiğimiz ay, astronomik harç ücretleri ve üniversite kampüslerine polis konuşlandırmayı öngören yasa tasarısına karşı Rektörlük binasını işgal eden Selanik’teki Aristo Üniversitesi öğrencileri, aynı sorunların hâlâ devam etmesi sebebiyle bugün de sokaktaydı. Yunanistan ve Balkanlar’ın en prestijli üniversitelerinden biri olan üniversitenin öğrencileri, bugün de Rektörlüğü işgal ettiler. Polis önceki seferki gibi müdahale ederek öğrencileri gözaltına almaya niyetlendiyse de öğrenciler bu sefer kolayca teslim olmayarak kampüsü terk edip Selanik sokaklarına çıktı. Polis ve öğrenciler arasındaki çatışma, sokakta devam etti. Dün yine bu köşede, Atina’da kampüs polisi yasa tasarısına karşı sokağa çıkan öğrencilerden bahsetmiştik. Aristo Üniversitesi öğrencilerinin eylemleriyle birlikte gösteriler Atina’dan sonra Selanik’e de sıçramış oldu.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin üç başkentinden biri olan Johannesburg, geçtiğimiz 2 gün boyunca öğrenci harçları protestolarıyla çalkalanmıştı. Binlerce öğrenci sokaklara dökülerek ırkçı rejimin sona ermesinin üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen siyahi öğrencilerin üniversite eğitimi almasını fiilen imkânsız hale getiren üniversite harcı uygulamasını protesto etmişti. Bir diğer protesto da ünlü İngiliz tekeli Johnson&Johnson’ın ülkenin ikinci başkenti olan Cape Towndaki ofisinde gerçekleşti. Bu seferki protesto aşı protestosuydu. Protestocular, aynı zamanda kendi ismiyle AB onaylı bir aşı üreten firmanın önüne yürüdüler. Yüksek fiyatlar nedeniyle aşıya erişimin siyahi çoğunluk için imkansız olduğu ülkede, üç yurttaş demir parmakları aşarak holdingin Cape Town temsilciliğinin bahçesine girdiler. Yurttaşlar, “pandemide patent vurgunculuğuna hayır” pankartları açtılar.

Toplumsal-Johnson&Johnson