Toplumsal Dış Haberler

İşkence görüntülerinin sosyal medyada yayılmasının ardından Atinalılar polis şiddetine karşı ayakta; Johannesburg’ta öğrencileri hedef alan polis, sokaktan geçen bir yurttaşı öldürdü...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

ATİNALILAR POLİS ŞİDDETİNE KARŞI AYAKTA
Pazar günü polis tarafından dövülen bir adamın videosunun internette yayılıp, geniş kitlelerin polis şiddetinden haberdar olmasının ardından dün gece binlerce kişi polis şiddetini protesto etmek için Atina’da bir araya geldi. Polisin acımasızca işkence ettiği yurttaşın görüntülerinin sosyal medyada yayılması toplumsal vicdanı derinden yaraladı. Binlerce kişi, örgütleyici bir grup olmadan sokaklara döküldü. Çoğunlukla Atina’nın Nea Smyrni (Yeni İzmir) bölgesinde sokağa çıkan yurttaşlarla polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

JOHANNESBURG’TA POLİS CİNAYETİ
Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’taki Wits Üniversitesi’nde burslarının kesilmesini protesto etmek için bir araya gelen öğrencilere polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahale etti. Eylemler sırasında protestoların vuku bulduğu kampüs binasının hemen yanındaki yoldan geçen bir adama polisin plastik mermisi isabet etti. 35 yaşındaki adam hayatını kaybetti. Öğrenci temsilcisinin ifadesine göre ülkede yaklaşık 80 bin öğrenci geçmiş dönemlerden kalma harç borçlarından dolayı bu dönem üniversitelerinde ders kaydı yapamayacaklar.

Toplumsal-Johannesburg'ta öğrenci protestoları