Toplumsal Dış Haberler

İşçilerin direnişi karşısında pes eden Amazon “troll” ordusu kiraladı; Meksikalı translar Uluslararası Trans Görünürlük Günü’nde dünya kamuoyuna seslendi...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

AMAZON 'TROLL' ORDUSU KİRALADI
ABD’li perakende devi Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un kendisine ve şirketteki kötü çalışma koşullarına yönelik eleştirilere karşı Twitter’da bir “troll” ordusu kurduğu ortaya çıktı. İtalya’da, Hindistan’da ve Almanya’da işçilerin greviyle karşı karşıya kalan şirket, eleştirileri püskürtmek için troll ordusu kurdu. The Intercept önceki gün şirketin troll ordusuna dair sızdırılan belgeleri yayımladı. Buna göre Amazon 2018 yılında başlattığı “Veritas” adlı program kapsamında çok sayıda kişiyi troll olarak işe aldı ve eğitim verdi. Şirket “Ambassadors” (Elçiler) adını verdiği bu kişileri işe alırken “temiz bir sicile ve yüksek bir mizah duygusuna sahip olmaları, eleştirileri çürütürken kibar ve dobra olmaları” gibi kriterler sıraladı.

Amazon işçileri

MEKSİKALI TRANSLARIN DÜNYAYA MESAJI
1 Nisan tarihi tüm dünyada Trans Görünürlük Günü olarak kutlanıyor. Dünyada homofobi ve transfobinin en yaygın olduğu, sıklıkla faşistlerin ve cuntacıların yönettiği Latin Amerika ülkesi Meksika’da translar, yöneticilerin ve kolluk kuvvetlerinin translara karşı işlenen nefret suçlarına göz yumduğu, hatta teşvik ettiği gerekçesiyle düzenledikleri eylemler ve maruz kaldıkları saldırılardan bir video hazırlayarak sosyal medya kullanıcılarının dikkatine sundular.