ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenliyor.

Biden'ın açıklamalarından satır başları:

"İsveç ve Finlandiya'nın katılması ile birlikte çok daha güçlü olacağız. 1300 kilometrelik bir sınır şeridimiz daha olacak. Biz realiteyi göğüslemek üzere gereken her yere gidiyoruz.

Amerika hiçbir şekilde geri gitmiyor. Bizim ekonomimiz dünyadaki en yüksek ekonomi. ABD Yüksek Mahkemesi böyle bir karar aldı. Sadece inandığımız aksi yönde bir karar almakla da kalmadı insanların özel hayatını ihlal eden bir karar. Bir hata yapmış olabilirler. ABD halkının neden hayal kırıklığına uğradığını anlayabiliyorum.

Şu anda baktığımız zaman Ukrayan ekonomik olarak son 15 yılın kazanımlarını kaybetti. Diğer taraftan da Rusya ülkeye çok ciddi şekilde zarar verdi. Ukrayna'nın birçok şeye ihtiyacı var. Rusya'nın çok önemli kayıpları olduğunu biliyoruz. Şunu garanti edebilirim, Ukrayna'yı Rusya yenilgiye uğratamayacak. Ukrayna, Rusya'ya çok ciddi bir sıkıntı yarattı. Bütün dünya Rusya'ya hangi gözle bakıyor? Bir ülkeyi almaya çalışıyorsunuz. Buradaki genel nokta şu, Ukrayna'nın ortaya koyduğu büyük bir cesaret var.

Dünya çok kritik bir noktada. Biz NATO'yu çok daha güçlendirmeye devam edeceğiz. Kısa bir zaman önce de bunu dile getirdim ben. Dünyanın Rus petrolü için ödediği fiyata bir sınırlama getirmeli dedim. Rus gemilerini sigorta sisteminden de çıkarmalıyız demiştim. Ve sonuçta bir anlaşmaya vardım. Rusya bu yüksek fiyatlardan petrol satmamalı. Bizim bir araya gelip bir mekanizma üzerinde anlaşmamız ve petrolün fiyatını aşağıya çekmemiz lazım. Bizim kendi petrol rezervimizden milyonlarca varil ek petrol üretimi yapalım. Kongre içerisinde de bunu ortaya koydum. Belli bir süre için akaryakıt üzerindeki verginin alınmaması gerektiğini söyledim. Eyaletler bu kararı verirse galon başına bir dolar indirim sağlayacak pompada. Dünyanın yapabileceği birçok şey var. Gaz fiyatlarının bu kadar artma sebebi Rusya'dır. Rusya, Rusya, Rusya. Gıda fiyatlarının bu kadar artma sebebi de Rusya'dır.

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI
F-16 jetlerinin modernizasyonu konusunu çözmemiz gerekiyor. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralık ayından bu yana pozisyonumu değiştirmedim. Bunun için Kongre onayına ihtiyacımız var, bunu alacağız diye düşünüyorum.

Suudi Arabistan ziyaretinin amacı İsrail'le başlıyor aslında. İsrailliler benim böyle bir ziyaret yapmam gerekiyor diye düşünüyorlar. Buna ek olarak Körfez ülkeleri+3 toplantısında Kral'ı ve Prens'i göreceğim. Daha geniş kapsamlı bir toplantının parçası. İsrail'e de gideceğim. Sonra İsrail'in bölgedeki çalışmalarını da desteklemek için oraya gidiyoruz. Barış için ve İsrail'in güvenliği için oraya gideceğiz. 

Petrol üretimini artırma konusunu Körfez ülkeleriyle görüşüyoruz. Onların da çıkarına olacağını düşünüyoruz. Bu noktada hepsinin güvenliği konusunu da ele almış olacağız."