Ercan Çankaya

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kayyum protestoları sonrası AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun homofobiyi körükleyen ve eylemlerin başını Boğaziçi Üniversitesi’ndeki lgbti+ öğrencilerin çektiğini ifade eden demeçleri dış basında eleştiri konusu oldu.

Voice of America, haberi “Erdoğan protestocu öğrencileri terörist olarak yaftalarken LGBT karşıtı söylemini de yoğunlaştırıyor” başlığıyla görürken haberin içeriğinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ajansı’nın Erdoğan ve Soylu’nun homofobik ve transfobik söylemlerini kınadığına değinildi.

‘HOMOFOBİ, PROTESTOLARIN İTİBARINI DÜŞÜRMEK İÇİN’
Deutsche Welle haberi, “Erdoğan protestoculara af yok sözü verdi” başlığıyla görürken içerikte ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Erdoğan’ın kamuoyu nezdinde protestoların itibarını düşürmek için kullandığı homofobik retoriğe getirdiği eleştiriye değindi. Haberde ayrıca Süleyman Soylu’nun LGBT’ler için kullandığı “sapkınlar” ifadesine de yer verildi.

LGBTLER GÜNAH KEÇİSİ HALİNE GETİRİLİYOR
Vice.com adlı sanat portalı, haberi “Türkiye LGBTQ aktivistlerini günah keçisi haline getiriyor” başlığıyla gördü. İçerikte, LGBT aktivistlerinin ‘AKP hükümeti, öğrenci protestolarını geriletmek için homofobiyi körüklüyor’ sözlerine de yer verildi.

UniversityWorldNews adlı websitesi, ilgili haberinde Avrupa Birliği’nin Erdoğan ve Soylu’nun LGBT’lere karşı kullandığı nefreti körükleyen ifadelerine karşı yayımladığı kınama metnine değindi.

‘TÜRKİYE’DEKİ RESMİ HOMOFOBİ’
Cihatçılara verdiği destekle bilinen El Cezire haber portalı bile Türkiye’deki öğrenci protestolarıyla ilgili haberinde Soylu’nun LGBT bireyleri sapkın olmakla suçlayan tweet’ine yer vererek Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki resmi homofobiyle ilgili kınama metinlerine değindi.

ADLİYE ÖNÜNDE GÖKKUŞAĞI BAYRAĞI
CTV haber portalıysa haberi öğrencilerin Çağlayan Adliyesi önünde açtıkları LGBT bayraklı fotoğrafla verirken başlıkta Erdoğan’ın “Protestoculara af yok” sözlerini öne çıkardı.