Belçika'nın Flaman bölgesinde hükümet, Ankara'nın ülkedeki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilere yönelik müdahalesine son vermek için, yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Belçika'daki camilere yurt dışından mali kaynak ya da yardımı sınırlandıracak olan Flaman hükümeti, imam maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesine de engel olacak.

Yeni düzenleme ile ibadethane ruhsatı için 4 yıl bekleme şartı getirilecek ve toplumda ayrımcılığı, nefreti veya şiddeti teşvik eden topluluğa ait camilerin ruhsatı iptal edilecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Söz konusu yasa tasarısının ülkedeki din ve ibadet özgürlüğüne halel getirmemesi yönünde Belçika makamlarının gerekli özeni göstermesini diliyoruz" denildi.

50 CAMİNİN BAŞVURUSU BEKLİYOR
Belçika'da nüfusun çoğunluğunun yaşadığı Flaman bölgesinde, yeni ibadethane ruhsatları konusundaki ölçütlerin artık yeterli olmadığı gerekçesiyle cami, kilise ve sinagogların başvuruları beklemeye alındı. Flaman hükümeti, 2013'ten bu yana sadece 1 camiye ruhsat verdi. Toplamda bölgedeki 160 camiden sadece 26'sı resmi makamlarca tanındı. 50 caminin de başvurusu bekliyor.

62 CAMİ DİYANET'E BAĞLI
Belçika'daki camilerin 62'si Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ülkedeki kolu olan Belçika Diyanet Vakfı'na (BDV) bağlı.

Flaman hükümetinin, Türkiye'nin Belçika'daki camiler üzerindeki etkisini azaltmayı da kapsayan, yabancı etkiyi sınırlamaya yönelik kararname, parlamentonun büyük çoğunluğu tarafından kabul edildi. Kararnamenin Yeşil Sol Parti ve Flaman Çıkarı Partisi'nin talebi üzerine ikinci kez okunmasından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BAĞIŞLAR KAYIT ALTINA ALINACAK
Yeni düzenleme ile Diyanet'e bağlı camilerle ilgili köklü değişiklikler yapılacak. Cami imamlarının maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesine son verilecek. Camiler ve dini kuruluşlar, finansal kaynakları konusunda şeffaf olacak. 1.000 euronun üzerindeki tüm bağışlar kayıt altına alınacak.

İnanç topluluklarına mensup hiç kimsenin ayrımcılığı, nefreti veya şiddeti teşvik etmesine izin verilmeyecek. Cami ve dernek yönetim kurulları birer şeffaflık beyanı imzalamak zorunda olacak. İbadethane ruhsatı için en az 4 yıllık bir bekleme süresi getirilecek. Kapsamlı yetkiye sahip 15 kişilik bir kurul, ibadethanelerin yeterli ölçütlere sahip olup olmadığını inceleyecek. Kurul, gerektiğinde inanç topluluklarına ait belgeleri ve mensuplarının kimlik bilgilerini inceleyebilecek.