Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) dünya çapında ulaşılan 12 milyona yakın dosyadaki verilere dayanarak dünya liderlerine, siyasetçilere ve ünlülere ait gizli finansal bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Pandora Papers adı verilen belgelerde aralarında Ürdün Kralı II. Abdullah, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair gibi birçok dünya lideri ve ünlünün vergi cennetlerinde bulunan hesaplarına ilişkin bilgiler aktarılıyor. Belgelerde ayrıca Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Brezilya ve başka ülkelerden 130 milyarderin hesaplarına ilişkin ayrıntılara da yer veriliyor.

ALİYEVLER HANEDANLIK KURMUŞ
Pandora Belgeleri'nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesine ilişkin birçok bilgi sızdırıldı. Aliyev'in Londra'da 11 yaşındaki oğlu için 33 milyon sterline bir daire aldığı bilgisi yer alıyor. Ayrıca Aliyev ailesi ve yakınlarının 400 milyon dolarlık emlak anlaşmalarıyla bağlantıları olduğu bildiriliyor.

Pandora Belgeleri Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev,'in kızı Arzu ve Leyla Aliyeva ile oğlu Heydar Aliyev ile ilgili şaşırtıcı boyutta lüks mülkiyet yatırımı bulunduğunu ortaya koyuyor. ICIJ Aliyev'in çocuklarının 2006-2018 yılları arasında Biritish Virgin Adaları'nda 44 şirketin hissedarı olduğunu açıklıyor.

Kayıtlarda çocukların sahip olduğu beş şirketin 2006-2009 yılları arasında Londra'danın en pahalı semtlerinde 120 milyon dolardan yüksek değere sahip mülk satın aldığı ve daha sonra bunların satışından çok büyük kar ettiği belirtiliyor.

11 YAŞINDAKİ ALİYEV'E BAKIN...
Belgelere göre cumhurbaşkanının en küçük çoğuğu Heydar Aliyev'in henüz 11 yaşındayken Londra'nın en elit semtlerinden Mayfair'de 49 milyon dolarlık bir ofis satın alan Britsh Virgin Adaları'nda kayıtlı bir şirketin hissedarı oldu. Bundan yedi ay sonra ortanca kızı Arzu Aliyev'in sahibi olduğu bir şirket bir aşağı sokakta işyeri binası satın aldı ve 9 yıl sonraki satıştan 40 milyon dolardan fazla kar elde etti.

2009'da en büyük çocuğu Lyla Aliyev Londra'nın ünlü alışveriş caddesi Oxford Circus civarında bir milyonlarca dolar değerinde bir bina satın aldı. Binanın Aliyevc ailesi ve arkadaşları tarafından bir dizi işyeri tarafından kullanıldı.

2013'te çocuklar, denizaşırı şirketlerdeki hisselerini anne tarafından dedeleri Arif Paşayev'e aktardı. Holdingler daha sonra İngiltere'ye bağlı gizlilik cenneti Isle of Man'de yer alan bir şirketler dizisine aktarıldı.

Paşayev ve iki yakın ortağı 2006-2017 yılları arasında Londra ve yakınlarında 500 milyon dolardan fazla değere sahip mülk satın aldı.

Aliyev ailesi üyelerinden hiçbirinin ICIJ'nin yorum talebine yanıt vermediği belirtiliyor.