Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Maraş’ın açılacağının açıklanması ve Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) “KKTC Su Temin Projesi”nin yeniden açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle seçim yasaklarına aykırı bulması sonrası Ankara’da yapılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akıncı, YSK kararı sonrası törenin Kıbrıs’tan Ankara’ya alınmasının “ülke demokrasisi açısından yüz karası” olduğunu söylerken, Maraş’ın Perşembe günü açılacak olmasıyla ilgili de “Maraş konusunu çözüme bir engel oluşturacak şekilde değil, çözüme katkı yapacak şekilde değerlendirmek gerekir” dedi.

Akıncı, Maraş konusunun seçimlere çok kısa süre kala açıkça seçim malzemesi yapıldığını söyledi.

'SEÇİMLERİMİZE MÜDAHALE'
Özgür Gazete Kıbrıs’ta yer alan habere göre Akıncı’nın açıklaması şu şekilde:

Bugün Yüksek Seçim Kurulu kararları hiçe sayılarak tamiratı tamamlanan su borusu ve kapalı Maraş konusunda yapılan törenler, demokrasimiz açısından yüz karasıdır.

Sırf adaylardan birine avantaj sağlamak amacıyla Ankara’da ve Kıbrıs’ta yapılan bu düzenlemeler seçimlerimize yapılan müdahalenin bir başka boyutunu oluşturmaktadır.

'HER KIBRISLI FARKINDA'

Su konusunda her zaman söylediğimi tekrar etmek isterim: Türkiye’den gelen suya elbette her Kıbrıs Türkü teşekkür etmektedir. Ancak topraklarımıza düşen her damla suyun değerini bilmeli ve onu muhafaza edecek koşulları yaratmalıyız, asıl olan budur. Bir ayda tamir edileceği söylenen borunun ancak dokuz ayda tamir edilebildiği de unutulmamalıdır.

Bunların ötesinde açılışı dört yıl önce yapılan bir sistemin seçime dört gün kala yeniden törenle hizmete sunulmasının amacının ne olduğunun da her Kıbrıslı Türk farkındadır.

'MARAŞ SEÇİM MALZEMESİ YAPILIYOR'

Kapalı Maraş ile ilgili olarak yapılanlara gelince; o konuda da öteden beri söylediğim BM ile çatışma içine girmeden, uluslararası hukuk içinde kalarak ve Maraş konusunu çözüme bir engel oluşturacak şekilde değil, çözüme katkı yapacak şekilde değerlendirmek gerekir.

BM Genel Sekreteri, seçimlerimizden sonra gayri resmi 5+1 toplantı çağrısı için hazırlıklarını yaparken, yine seçimlere ramak kala kapalı Maraş konusunda yapılmaya çalışılanlar Kıbrıs Türk halkını uluslararası alanda zor durumda bırakacak hatalı bir davranış anlamındadır.

Cumhurbaşkanlığının sorumluluk alanına giren Maraş gibi önemli bir konunun seçimlerimize çok kısa bir süre kala açıkça seçim malzemesi yapılmış olmasının son derece yanlış olduğunu belirtmeyi görev biliyorum.

Öyle inanıyorum ki, Kıbrıs Türk halkı bu yapılanlara özgür iradesiyle gereken cevabı verecektir.

NE OLMUŞTU?
Kuzey Kıbrıs YSK, 11 Ekim Pazar günü Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle “KKTC Su Temin Projesi”nin yeniden açılış töreninin Kıbrıs’ta yapılmasını seçim yasaklarına aykırı bularak törende nutuk ve demeç verilmemesi kararı almış, bunun üstüne Kıbrıs’taki tören iptal edilmişti.

Bunun üstüne söz konusu tören Ankara’da düzenlenen Erdoğan-Tatar basın toplantısı içinde yapıldı. YSK, töreni canlı yayınlayan BRT1 kanalının Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 80. maddesine aykırı hareket ettiğini belirterek kanala yayın durdurma cezası verdi.

Törende konuşan 11 Ekim Pazar günkü seçimde cumhurbaşkanı adaylarından olan Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs’ta kapalı olan Maraş bölgesini Perşembe günü halka açmayı kararlaştırdıklarını söylerken, Erdoğan da “Kıbrıs'ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bağımsız aday olarak yer alacak.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman da seçimde öne çıkan diğer adaylar.

Bunun yanı sıra aralarında Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş’ın da olduğu toplam 11 aday seçimlerde yarışacak.

Adaylardan herhangi biri mutlak çoğunluğu kazanamazsa, 18 Ekim’de en çok oy alan iki aday arasında seçimlerin ikinci turu yapılacak ve fazla oy alan aday cumhurbaşkanı olacak.