Ercan Çankaya

Dünya Bankası, geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamasında hükümetler yıl boyunca Covid-19 aşılarının dağıtımını yaygınlaştırabilirse dünya ekonomisinin 2021’de yüzde 4 büyüyeceğini duyurdu.

Bankanın ocak ayı raporunda, politika yapıcılar salgını kontrol etmek için kararlı önlemler almazlar ve yatırımı teşvik eden politikalar geliştirmezlerse 2021’de de ekonomik büyümenin istenen düzeyde olmayacağının altı çizildi.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass; 2020’deki 4,3’lük daralmanın ardından dünya ekonomisinin yeniden büyümeye geçtiğini, bu büyümenin istikrarlı bir şekilde devam edebilmesinin politikacıların halk sağlığı konusunda gerekli önlemleri alması, borç yönetimi ve bütçe politikaları gibi başlıklarda yapısal reformları yapmasıyla mümkün olabileceğini savundu.

‘HENÜZ HER ŞEY BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR’
Malpass, sözlerine Covid-19’un olumsuz etkilerinin ve yatırımları etkileyen olumsuz faktörlerin üstesinden gelmek için iş gücü ve ürün pazarı esnekliğini artırmanın önemine işaret ederek devam etti.

Açıklamada, "kısa vadede her şeyin belirsizliğini koruduğu söylenirken olumsuz senaryoda, yani aşının geciktiği ve vaka sayısının artmaya devam ettiği durumda, ekonomik büyüme 1,6 ile sınırlı kalabilir" denildi.