Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun yayımladığı verilere göre, Çin'in nüfusu son 60 yılın en düşük hızıyla artıyor. Geçen yıl, 2020'de yalnızca 12 milyon doğumla doğum oranının düştüğü kaydedildi. Ülkenin nüfus artışında dört yıldır düşüş yaşandığı aktarılırken 1961'den bu yana en düşük nüfus artış oranı kaydedildi.

Çin'deki nüfus sayımlarında yedi milyon kişi görev aldı. Nüfus sayımı görevlileri, hane halkı hakkında bilgi toplamak için kapı kapı dolaştı.

Nüfus artış oranı hükümetin 2016’da ailelerin yalnızca bir çocuk sahibi olmasına izin veren tartışmalı tek çocuk politikasını sonlandırmasına rağmen düştü.

Ulusal İstatistik Bürosu Başkanı Ning Cizhe, "Düşük doğurganlık çoğu gelişmiş ülkenin karşılaştığı ortak bir sorun haline geldi ve aynı zamanda ülkemizin karşı karşıya olduğu pratik bir sorun haline gelecek" dedi.

'BENZERSİZ BİR DEMOGRAFİK ZORLUKLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
Nüfus sayımı, ülkenin 16-59 yaşları arasındaki bireyler olarak tanımlanan "çalışma çağındaki yetişkinler"in payının on yıl önceki 925 milyondan 880 milyona düştüğünü ortaya koydu. 65 yaşın üzerindeki insanlar, 2010'da tüm nüfusun yüzde 8,9'unu oluştururken şu anda Çin nüfusunun yüzde 13,5'ini oluşturuyor.

Pekin Üniversitesi'nde bir demografi uzmanı ve uygulamalı ekonomi araştırma profesörü olan Liang Jianzhang, "Çin, dünyadaki en acil ve en şiddetli, benzersiz bir demografik zorlukla karşı karşıya. Bu uzun vadeli bir saatli bomba" dedi.