Toplumsal Dış Haber

İngiltere mahkemeleri, WikiLeaks’in kurucusu Gazeteci Julian Assange’in ABD’ye iade edilip edilmeyeceğine pazartesi günü karar verecek. Assange; savaş suçlarını, darbe planlarını, işkence ve diğer insan hakkı ihlallerini ifşa ettiği için casusluk yasasına muhalefetten ömür boyu hapis cezası alma tehlikesiyle karşı karşıya.

Assange’in sınır dışı edilmesi durumunda da tersi durumda da karar temyize gidecek. Bu arada da Assange, Londra’daki yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesinde tutulacak. Hapishane şartları, Assange’in sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Pazartesi günkü duruşmayla, yirmi birinci yüzyılın en önemli gazetecilerinden birine 10 yıldır devam edegelen zulümde yeni bir aşamaya işaret ediyor.

Dava süresince Assange’in hukuk ekibi çok iyi bir mücadele vererek ABD hükümetince Assange’a yöneltilen suçlamaların çoğunu boşa düşürdü. ABD savcılarının yanlış ve hatalı beyanlarını, ABD Adalet Bakanlığı’nın iyi niyetle hareket etmediğini, suçluların iadesine yönelik anlaşmalar neticesinde siyasi içerikli suçlardan iade talebi yapılamayacağını kanıtladılar.

İade talebi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesindeki ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği gibi madde 7’deki geri dönük suçlarla ilgili hak tanımları ve 6’daki adil yargılama hakkıyla da çelişiyor.

Dünya kamuoyunda Assenge’e yönelik yaygın bir destek var. WikiLeaks, Amerikan emperyalizminin ve müttefiki İngiltere’nin yasadışı ve acımasız girişimlerini açığa çıkardığı için milyonlarca insanca takip ediliyor. Assange’in davası da gazeteciliğe ve demokratik haklara yönelik ihlallerin bir parçası olarak görülüyor.