Toplumsal Dış Haber

Wikileaks kurucusu Julian Assange’in 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olduğu ABD’ye gönderilmesi gündemde. Assange; ulusal savunmayla ilgili gizli belgeleri almak, bulundurmak ve ifşa etmekle ilgili Casusluk ve Bilgisayar Sahtekarlığı ve Suistimal Yasası uyarınca 17 ayrı suçlamayla karşı karşıya.

Wikileaks Genel Yayın Yönetmeni Kristin Hrafnnson, bu davanın bu kadar uzun sürmüş olması bir yana, mahkemeye götürülmüş olmasının bile ifade özgürlüğüne yönelik büyük ve tarihi bir saldırı olduğunu bildirdi. Hrafnnson, sözlerine ABD hükümetinin Assange’e anaakım medya başyazılarından STK’lar ve Birleşmiş Milletler’e kadar uzanan desteğe kulağını tıkamaması gerektiğini söyleyerek devam etti. Assange’in yargılanmasının bilgi alma hakkına saldırı olduğunu belirtti.

İngiltere’de yargılaması devam eden Assange’le ilgili karar, bugün İngiliz Yargıç Vanetsa Bareitser tarafından açıklanacak.

Amerika’da gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları, Aralık ayı boyunca Assange’in başkanlık affıyla affedilmesi için Başkan Donald Trump’a seslenen bir sosyal medya kampanyası yürüttüler. Pazar günü de Washington’daki İngiliz Büyükelçiliği önünde Assange’in serbest bırakılması için eylem yapıldı.