Çeviri: Ercan Çankaya

Cuma günü bir araya gelen AB liderleri, Rusya ile ilişkilerin geleceği konusunda bir anlaşmaya varamadılar. Çoğu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir zirve düzenlenmesi önerisini reddetse de bu konuda da bir fikir birliğine varılamadı.

Ortak zirve fikri, ABD Başkanı Joe Biden’ın Putin’le Cenevre’de yaptığı görüşmenin ardından ortaya atılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin’le yapılacak bir zirvenin Avrupa’nın ortak çıkarlarını savunmak için bir diyalog kanalı oluşturacağını öne sürmüştü.

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, uzun süren AB liderleri toplantısının ardından Cuma sabahı erken saatlerde yaptığı açıklamada gazetecilere şunları söyledi:

Bugün hemen yönetim düzeyinde, yani yürütme düzeyinde bir araya gelebileceğimiz konusunda anlaşamadık. Şahsen, burada daha cesur bir adım atmak isterdim.

Böyle bir zirvenin gerçekleşebilmesi için 27 AB liderinin Rusya ile müzakerelerin başlatılması konusunda oy birliğiyle anlaşmaları gerekiyor.

'ZAMANLAMA YANLIŞ'
AB liderleri, toplantının ardından yaptıkları resmi açıklamada Avrupa Birliği’nin değerlerine, ilkelerine ve çıkarlarına dayalı olarak “birleşik, uzun vadeli ve stratejik bir Avrupa yaklaşımına bağlı” olduklarını söylerken Rusya'yı ise temel hürriyetleri kısıtlamakla ve kamusal alanı daraltmakla suçladılar. AB’nin mevcut bir tutumunda bir değişiklik meydana gelebilmesinin temel koşulu olarak Minsk Anlaşmalarının tam uygulanmasını öne sürdüler.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Cuma sabahı gazetecilere verdiği demeçte Fransa ve Almanya’nın zirve önerisinin "olumlu bir adım" olduğunu, ancak zamanlamasının doğru olmadığını söyledi. Tartışmaların oldukça uzun sürdüğünü söyleyen Marin, Rusya ile ilişkilerin ne yönde olması gerektiği konusunda hemen her ülkenin farklı fikirlerde olduğunu, belli bir sonuca varılamadığı, fakat konunun hâlâ tartışmaya açık olduğunu söyledi. (Telesur)