Toplumsal Dış Haber

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Beyaz Saray’dan ayrılmasına üç hafta kala Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Küba’yı “terörizm destekçisi devletler” listesine geri aldırmak istiyor.

Sosyalist Ada, terör destekçisi devletler listesinden Barack Obama’nın başkanlığı döneminde, 2015’te çıkarılmıştı.

Küba’nın terör destekçisi devletler listesine geri alınması, göreve yeni başlayacak olan Joe Biden hükümetine de Küba’yla diplomatik ilişkileri geliştirmek konusunda ekstra zorluklar çıkaracak. Demokratlar, Pompeo’yu bir son dakika düzenlemesiyle ülkenin dış politikasında değişiklik yapmakla suçluyor.

‘BAŞKAN’IN YENİ NUMARASI’
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Trump ve Dışişleri Bakanı’nın yeni hamlesini “Bu görev süresinin bitmesine 23 gün kalan Başkan’ın yeni numarasıdır.” sözleriyle değerlendirdi.

Pompeo, görevden ayrılmadan bu teklifi yasalaştıracak olursa Washington’un kara listesindeki ülke sayısı yeniden dörde çıkacak. İran, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Suriye’ye, yeniden Küba eklenecek. 17 Aralık’ta Küba Başkanı Miguel Diaz-Canel, Amerika’nın dış politikasını eleştirmiş ve Trump yönetiminin dış politikasının “tam bir başarısızlık” olduğunu açıklamıştı.

Ulusal Meclis’in kapanış oturumunda, “ABD; bizi diz çöktürmek, devrimin direnişini kırmak, taviz vermeye zorlamak gibi saçma gerekçelerle yeni bir saldırı başlattı. ABD, bu konudaki başarısızlıklarıyla ünlüdür” diye konuşmuştu.