Toplumsal Dış Haber

İspanya ve İngiltere, Cebelitarık’ın İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra belirsiz olan statüsü konusunda anlaşmaya vardı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, geçtiğimiz perşembe gün İngiltere’yle Avrupa Birliği’nin Schengen Anlaşması ve diğer anlaşmalarının Cebelitarık Boğazı’nda uygulanmaya devam etmesi ve mal trafiği ve nakliyesinin buna göre düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

Bakan düzenlediği bir basın toplantısında, bu ön anlaşmanın mali, çevresel ve sosyal alanlardaki yasal yeterlilik önlemlerini de içerdiğini söyledi. 

SCHENGEN’İN UYGULANMASINDAN İSPANYA SORUMLU
İspanya, anlaşmayla Schengen’in kontrolünden sorumlu taraf olarak Cebelitarık’taki limanlar ve hava limanında Schengen kontrollerini yürütecek. 4 yıllık geçiş döneminde Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) bu kontrollere yardımcı olacak. 

NİHAİ ANLAŞMA 6 AY SONRA
Bu ön anlaşmadan sonra İspanya Dışişleri Bakanı Laya, Avrupa Birliği’nden nihai anlaşmayı 6 ay içinde hazırlamasını beklediklerini ve AB’nin de taraf olacağı nihai anlaşmanın 6 ayın sonunda imzalanacağını söyledi.
Cebelitarık’taki İngiliz kolonisiyle İspanya’nın bu koloniye komşu belediyeleri arasında her gün 15 bin işçi ve 200 kamyon geçişi oluyor. Bu ticaret, İspanya’nın koloniye komşu belediyelerin gelirlerinin dörtte birini oluşturuyor.

‘İNGİLİZ EGEMENLİĞİNİ KORUMAYA KARARLIYIZ’
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İspanya’yla imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi. Anlaşmayla Brexit’ten sonra Cebelitarık’ın belirsiz olan statüsü yeniden belirlenmiş oldu.
İngiliz Başbakan, twitter’dan yaptığı açıklamada Cebelitarık’ta İngiliz haklarını ve egemenliğini korumaya kararlı olduklarını söyledi.