Çeviri- Ercan Çankaya

Avrupa’da yaz aylarında bulaş ve ölüm artış hızı azaltılan Covid-19, tekrar yükselişe geçti. Geçtiğimiz Perşembe gün, kıtada sadece bir gün içinde Covid-19 kaynaklı 5 binden fazla ölüm kaydedildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 444 bin 135’e ulaştı.

Geçtiğimiz Perşembe günü, İtalya’da 887, Almanya’da 529, İngiltere’de 516, Rusya’da 562, Fransa’da 292, Polonya’da 470 kişi Covid-19 yüzünden hayatını kaybetti.

Ölü sayısı bu seviyede devam ederse Aralık ayı Avrupa için 2020’nin en ölümcül ayı olacak. Bir ayda kaydedilen ölü sayısı 150 bini aşacak. Geçtiğimiz kasım ayında bu sayı 123 bindi. Bu aysa daha Aralık ayının ilk 10 gününde ölü sayısı 50 bini geçti.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞINDA YOLUN SONU...
Neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin uygulamaya çalıştığı sürü bağışıklığı fikrini ilk ortaya atan İsveç’te durum oldukça kritik. Geçtiğimiz Perşembe akşamı açıklanan rakamlarla ölü sayısı 7 bin 354’e ulaşırken hasta sayısı 312 bini aştı. 10,6 milyon nüfusa sahip ülkede nüfusun yüzde 3’ü Covid-19 hastası. Bulaş oranı, Kasım ayının ilk iki haftasına göre iki kat arttı.

Uzun süre ana akım medyanın Covid-19’la mücadelede örnek gösterdiği Almanya, kıtada pandeminin merkez üssü haline geldi. Ülkede sadece geçtiğimiz gün 28 bin 179 yeni vaka kaydedildi.

KARANTİNA ÖNLEMLERİ HAFİFLETİLECEK
Kriz tüm Avrupa’yı kasıp kavurmasına rağmen Avrupa hükümetleri ısrarla sert önlemler almayı reddediyor. Ne okulları ne de işyerlerini kapatmaya yanaşıyorlar. Hatta zaten etkili olmayan, yetersiz kalan karantina önlemlerini de hafifletmeyi planlıyorlar. Tekellerin karlarının azalmaması için her gün binlerce insanın ölümüne göz yumuyorlar.

OKULLAR VE İŞYERLERİ AÇIK
Pek çok Avrupa ülkesinde okullar ve üniversiteler, en küçük bir güvenlik önlemi dahi alınmadan açık tutulmaya devam ediliyor. Her gün milyonlarca işçiyi işten eve, evden işe taşıyan toplu taşıma araçlarında da gerekli önlemler alınmıyor. Noel'in yaklaştığı bu günlerde insanların kitleler halinde alışverişine etmesine bile bir sınırlama getirilmedi.

SEYAHAT YASAĞI DA KALDIRILIYOR
15 Aralıktan itibaren Fransa’da şehirlerarası seyahat yasağının kaldırılması planlanıyor.

‘BOL BOL TEMİZ HAVA ALIN’
Okulların ve işyerlerinin açık olduğu Almanya’da, Merkel öğrencilerden önlem olarak hava soğuk olsa da düzenli olarak sınıfların pencerelerini açmayı ve derslikleri havalandırmalarını istedi.

MERKEL’İN DERDİ BAŞKA
Etkisini gün be gün artıran ikinci dalgada sayısı yüz binlere varan insanın ölmesi beklenirken Merkel’in derdi başka. Şansölye, salgının ülkesine dünyadaki güç dengesini öncelikle ekonomik, fakat aynı zamanda sosyo-politik olarak düzenleme imkânı verdiğini söyledi.

Hükümetlerin, tekellerin çıkarları için sürü bağışıklığı stratejisinden vazgeçmediği kıtada patronların çıkarları için insanlar sürüler halinde ölmeye devam edecek gibi görünüyor.