Çeviri: Ercan Çankaya

Modern Diplomacy adlı uluslararası politika ve strateji sitesinde Martin Povazan imzasıyla yayımlanan analizde; Rus dış politikasının Sovyetler Birliği dağıldığından bu yana değişmediği, Karabağ meselesi özelinde Rusya’nın hem arabulucu hem silah tedarikçisi rolünü ilk günden bu yana sürdürdüğü ve sürdürmeye devam edeceği savunuldu.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra eski Sovyet Cumhuriyetleri arasındaki anlaşmazlıkların pek çoğunda hamilik rolü üstlenen Rusya, Karabağ meselesinde bu rolü üstlenmeye hevesli değildi. Rusya için hem Azerbaycan hem de Ermenistan’la dengeli bir ilişkiye sahip olmak 1992’den bu yana iki sebeple önemli olmuştu. İlki, Rusya’da güçlü Ermeni ve Azeri diasporalarının varlığıydı. İkinci ve daha önemli sebepse Rusya’nın Ermenistan’da askeri varlığını sürdürürken aynı zamanda Azerbaycan’la da iyi ilişkilere sahip olmak istemeseydi.

DAĞISTAN VE GÜRCİSTAN KİLİT ÖNEMDE
Azerbaycan, Rusya için önemli bir güvenlik sorunu olan Dağıstan’la sınır komşusu. Ayrıca Rusya’nın bir diğer güney komşusu olan Gürcistan’la arasındaki sorunlar uzun süredir devam ediyor. Hal böyleyken bir de Ermenistan ya da Azerbaycan’la anlaşmazlık yaşamak istemiyor. Rusya’nın tutumu böyle olunca Azerbaycan ve Ermenistan’a da aralarındaki anlaşmazlığı barışçıl ya da askeri yollardan kendi aralarında çözmek kalıyor. Rusya da kendisini arabulucu rolüne çekmiş oluyor.

RUSYA VE BATI AYNI DÜŞÜNÜYOR
Öte yandan Azerbaycan ve Ermenistan hem Batı hem de Rusya’yla iyi diplomatik ilişkiler geliştirmeye çalışıyor. Batı ve Rusya arasındaki bozulan ve yeniden kurulan ilişkiler Dağlık Karabağ sorununu bu sebeple de etkilemiyor. 90’ların başlarında kurulan dengenin son savaşa kadar korunmasının esas nedeni, analize göre bu. Rusya ve Batı’nın Dağlık Karabağ politikalarındaki yakınsama daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Bu halde ateşkesle kurulan yeni denge de uzun süre çözümsüz bir şekilde devam edecek gibi duruyor.

RUSYA, İKİ TARAFIN DA SİLAH TEDARİKÇİSİ
Sovyetler dağıldığından bu yana Rus dış politikası belirli, nispeten az değişen bir çizgi üstünde devam ediyor. Dağlık Karabağ meselesinde de Rus dış politikası uzun süredir değişmedi. Rusya, hem arabulucu hem de iki taraf için de silah tedarikçisi olma pozisyonunu koruyor. Bu sebeple de tarafların arasındaki sorunu çözmeye yönelik ciddi bir adım atmıyor.