Çeviri: Ercan Çankaya

New York Times, haberinde Trumpçıların parlamento baskınını, 1814’te İngilizlerin Kongre binasını yakmasından bu yana Kongre’nin gördüğü en şiddetli saldırılardan biri olarak nitelerken olayları ulusu şok eden bir şiddet ve kargaşa tablosu olarak tanımladı.

Trump taraftarlarından oluşan “çete”; polis barikatlarına baskı yaptı, camları kırdı, söktükleri metal direklerle yollara zarar verdi. New York Times’ın deyişiyle “şaşırtıcı bir şekilde” Kongre’ye tecavüzde bulundular; polislerse kamarayı korumak için silahlarını çekmek zorunda kaldı.

‘KURTULMAK İÇİN SAVAŞMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜM’
Kolorado’nun Demokrat Partili temsilcisi, Irak’ta ordu korucusu olarak görev yapmış Jason Crow da esir edilenler arasındaydı. New York Times’a yaptığı açıklamada, eski asker “Kurtulmak için savaşmamız gerektiğini düşündüm” dedi.

Ortaya çıkan şiddet ve kargaşa görüntüsünün bir kundaklama olduğunun da belirtildiği haberde, kundakçıların senato kürsüsünde dolaştıkları, senatörlerin odalarını yağmaladıkları ve senatonun gizli ofislerindeki sanat eserlerini yırttıkları belirtildi.

BAŞKAN’IN SEBEP OLDUĞU BİR AYAKLANMA...
Utah’ın Cumhuriyetçi Senatörü Mitt Romney, diğer senatörlerle birlikte güvenli bir yere götürülürken ayaklanmadan Trump’ı sorumlu tutarak, “Başkan’ın sebep olduğu şey bu, bu ayaklanma!” dedi.

Başkent Polis Departmanı Şefi Robert J. Contee’ye göre parlamento binası içindeki isyancılardan bir kadın, polis tarafından öldürülürken bina çevresinde ölen bir başka kadın ve iki erkek isyancı o sırada ortaya çıkan kargaşadan dolayı öldü.

BOMBALI VE MOLOTOF KOKTEYLİ TRUMP DESTEKÇİLERİ
Bugün sabahın ilerleyen saatlerin Cumhuriyetçilerin Ulusal Karargahı çevresinde iki patlayıcı cihaz bulundu; bomba imha ekiplerince imha edildi.

Federal yetkililer, yine bugün Kongre çevresinde dolaşan ve üstünde molotof kokteyli malzemesi tespit ettikleri Alabamalı, 70 yaşında bir adamı göz altına aldılar.

Kongre’ye tecavüz polisin, iç muhafızların ve FBI görevlilerinin ortak çalışmalarıyla durdurulabildi. Protestocular, binanın bir köşesine doğru sürülüp sıkıştırılarak ayrılmaya ikna edildi.