Ercan Çankaya

Temblores adlı Latin Amerikalı insan hakları savunucusu örgütün dün yaptığı açıklamaya göre Kolombiya’da protestoların başladığı 28 Nisan tarihinden bu yana 1,173 fiziksel şiddet olayı meydana geldi.

Örgütün açıklamasında "Vatandaşları, uluslararası toplumu ve medyayı, Platforma Grita'mızın 28 Nisan ile 7 Mayıs arasında, ülke çapında güvenlik güçlerinin karıştığı en az 1,773 şiddet olayının meydana geldiğini bildirmek zorundayız" denildi.

Örgüt, verilere 28 Nisan'dan bu yana vatandaşlar tarafından bu amaçla kurulan farklı iletişim kanalları aracılığıyla kaydedilen şikayetlerin titiz bir şekilde doğrulanmasıyla ulaştıklarını bildirdi.

POLİS 37 KİŞİYİ KATLETTİ
Polisin saldırganlığının devam ettiği ülkede, saldırganların doğrudan kolluk kuvvetlerinin olduğu varsayılan 37 cinayet, göstericilere yönelik 936 keyfi gözaltı yaşandı.

Aynı şekilde, barışçıl protestolar sırasında polis güçlerinin 341 şiddet içeren müdahalede bulunduğuna, 28 kişinin gözünden, 105 kişinin de ateşli silahla yaralandığına ve 11 cinsel şiddet mağduru rapor edildiğine dikkat çekildi.

YURTTAŞLAR PES ETMİYOR
Ülkede, polisin 9 gündür uyguladığı orantısız şiddete rağmen vatandaşlar sokaklara dökülmeye devam ediyor.

Nitekim bildiride de "Devletin şiddeti arttıkça, yurttaşın öfkesi ve polis şiddetine ilişkin kayıtlar artıyor" denildi.

Örgüt, son birkaç gecede meydana gelen baskıcı uygulamaların ciddiyeti nedeniyle vatandaşlara şiddet olaylarını güvenli bir şekilde belgelemelerini tavsiye etti.