Toplumsal Çeviri: Ercan Çankaya

Geçtiğimiz gün Hindistan’da yüz milyonlarca işçi, hükümetteki Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi’nin kemer sıkma politikalarına karşı ülke genelinde bir günlük genel greve çıktı.

250 milyon kişinin katıldığı tahmin edilen genel grevin, sadece Modi hükümetine değil; hükümetin hizmet ettiği burjuvaziye yönelik de biriken tepkinin bir sonucu olduğu değerlendirmesi yapılıyor. İşçilerin, işsizlik ve ücretlerin kısılması tehditlerine karşı mücadeleye hazır olduğunu gösteriyor.

HERKES İÇİN EĞİTİM VE SAĞLIK HAKKI
İşçiler; az gelirli ailelere ödedikleri gelir vergisi üzerinden aylık 7 bin 500 rupiye varan (yaklaşık 100 dolar) nakdi yardım yapılmasını, işçi ve köylü düşmanı yasaların geri çekilmesini, sosyal güvenliğin dünya standartlarına getirilmesini, 21 bin rupi altında kalan maaşların bu seviyeye çekilmesini, işe girildikten en fazla kırk beş gün sonra her işçinin sendikalı yapılmasını, kamu sektörü çalışanlarına uygulanan erken emeklilik dayatmasından vazgeçilmesini, kamusal sağlık hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir olmasını, bütçenin yüzde 6’sının sağlığa ve yüzde beşinin eğitime ayrılmasını talep ediyor.

Ülkenin en büyük 10 sendikası tarafından düzenlenen genel greve, parlamentodaki komünist partiler Marksist Komünist Parti (CPM) ve Hindistan Komünist Partisi (CPI) de destek verdi.

ÜLKEDE HAYAT DURDU
Hükümetin ağır önlemler alarak ve tüm bürokrasiyi sefer ederek durdurmaya çalıştığı genel grevin, ülkede hayatı büyük ölçüde durdurarak amacına ulaştığı değerlendirmeleri yapılıyor. Ülkede neredeyse tüm tren seferlerinin bir günlüğüne durduğu, Batı Bengal gibi eyaletlerde karayolu taşımacılığının bile büyük ölçüde sekteye uğradığı gözlemlenmişti.

KAMU VE DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ DE ETKİLENDİ
Kamu ve özel sektörden milyonlarca işçinin katıldığı grev, Odisha eyaletinde tüm devlet dairelerini etkilerken ülkenin demir çelik tekeli Salem Steel’de de işler bir günlüğüne durdu. Tripur’daki tekstil fabrikalarında üretime bir gün ara verilirken Sivasaki’nin havai fişek üretiminde çalışan işçileri de greve kitlesel bir destek verdi.

Hükümetin işçilerin taleplerini karşılamaya pek niyetli görünmediği ülkede sular uzun süre durulacağa benzemiyor.