Çeviri: Ercan Çankaya

Financial Times’da yayımlanan yazıda, Türkiye’nin Etiyopya’daki dizi satışı ve inşaat faaliyetlerini de kapsayan ekonomik girişimleri ve Suudi Arabistan, Fransa ve Çin’le olan rekabeti analiz edildi.

Afrika muhabiri Andres Schipani’nin, Financial Times için kaleme aldığı yazıda televizyon programlarından inşaat faaliyetlerine Türkiye’nin Afrika’nın yükselen ekonomisi Etiyopya’daki ekonomik girişimlerine ve Çin, Suudi Arabistan gibi ülkelerle olan rekabetine değinildi.

Analize göre, Türk televizyon programlarının Etiyopya’daki başarısı, yabancı başkentler için çekim merkezi haline gelen bölgede Ankara’nın artan etkisinin küçük ama çapıcı bir işareti.

Özel bir uydu kanalı olan Kanal Television’ın kurucu ortaklarından biri olan Elias Schulze, Türkçe içeriklerin genellikle istikrarlı birer ‘hit’ olmaya aday olduklarının altını çiziyor.

Financial Times’daki analize göre AKP hükümeti, ticaret, kalkınma yardımı, hatta pembe dizileri kıtada etkisini artırmanın bir aracı olarak görüyor. İspanya Navarra Üniversitesi’nde Türk dış politikası uzmanı olan Michael Tanchum, Türkiye’nin yararlanabileceği bu türden yumuşak güç araçlarına sahip olduğunu söyledi.

AVRUPA ODAKLI DIŞ POLİTİKA DEĞİŞTİ
Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü takip eden yıllarda Türkiye’nin Afrika’yı büyük ölçüde görmezden geldiği iddia edilen yazıda, bugüne kadar Türkiye’yi yönetenlerin daha çok Avrupa’ya odaklandıkları öne sürüldü. Geçtiğimiz son 15 yılda, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Afrika’yla bağların canlanmasına öncülük ettiği iddia edildi. 2009’dan bu yana Türkiye’nin Afrika’da büyükelçilik sayısını 12’den 42’ye çıkardığının altı çizilirken Erdoğan’ın 20’den fazla Afrika başkentine seyahatler gerçekleştirdiği dile getirildi.

Erdoğan’ın Ekim ayında Türklerin ve Afrikalıların ortak olmaya mahkum olduğunu belirttiği demecinin altı çizilen yazıda, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin Afrika’yla ticaret hacmini ikiye katlayarak 50 milyar dolara yükselteceği iddia edildi. Yani ticaret hacmi, AB ülkeleriyle olanın üçte biri düzeyine yükselecek.

Ankara’nın Senegal’deki Olimpiyat Havuzu’ndan Somali’deki deniz aşırı askeri tesise, Cibuti’deki camiden Afrika’daki büyük devlet altyapı anlaşmalarına kadar pek çok girişimi, bölgeye verdiği önemi gösteriyor.

TÜRKİYE, ESKİ FRANSIZ SÖMÜRGELERİNE YÖNELDİ
Türkiye’nin Kuzey Afrika’da Libya’daki BM destekli yönetime destek sağlayarak askeri müdahil olduğunun belirtildiği yazıda, bir yıl önce Erdoğan’ın Senegal’i ziyaret etmesinin ülkenin eski sömürgecisi Fransa’yı kızdırdığı belirtildi. Eski Fransız sömürge ülkelerinin bölgede Fransa’ya alternatifler aradığı iddia edilen yazıda, Türkiye’nin müttefiki Katar’la birlikte ticari kapasitesini ve nüfuzunu artırmak için Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle mücadele ettiği belirtildi.

Afrika Boynuzu Uzmanı Abdullahi Halakhe, Erdoğan’ın Türkiye için kendi sınırlarının ötesinde güç projelendirme zamanının geldiğine inandığını belirtti.

Yazıda Etiyopya’nın Türkiye’yle olan tarihsel bağlarına da değinilirken Afrika’nın en büyük ikinci ülkesi olan Etiyopya’nın 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun düzenli deniz misyonları gönderdiği bir ülke olduğuna işaret edildi.

YATIRIMLARIN YARIDAN FAZLASI ETİYOPYA’YA
Etiyopya Yatırım Komisyonu’na göre son yirmi yılda Türkiye’nin Çin ve Suudi Arabistan’dan sonra Etiyopya’da en büyük üçüncü operasyonel sermaye yatırımcısı olduğunun altı çizildi. Ülkelerindeki ekonomik sıkıntılardan kaçan Türk patronların, Etiyopya’nın 2005’ten bu yana yaklaşık yüzde 10’luk bir ekonomik büyüme kaydeden ekonomisinin cazibesine kapıldığının altı çizildi.

NEOLİBERAL İTTİFAK
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 2018’de iktidara geldiğinden beri özelleştirmeler de dahil olmak üzere neoliberal “ekonomik reformlara” girişti. Türk yetkililerin Sahra Altı Afrika ülkelerine Türkiye’nin yaptığı 6 milyar dolarlık yatırımın 2 milyar 500 milyon dolarının Etiyopya’ya gittiğini bildirdiğinin altı çizilen yazıda, 2005’te ülkede sadece üç tane Türk şirketi olduğu, şimdiyse yaklaşık 200 Türk şirketi olduğu belirtildi.