Çeviri: Ercan Çankaya

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un Londra ve çevresindeki bölgelere ‘tam kapanma’ talimatı vermesinden sonra Avrupa Birliği üyelerini, Covid-19’un yeni ve hızlı yayılan türüyle ilgili acil bir kriz yönetimi toplantısına çağırdı. Diğer dünya ülkeleri de İngiltere uçuşlarını askıya aldı.

Cumartesi gecesi Londra’da tren istasyonları, başkent ve çevresindeki bölgeleri ülkenin geri kalanına göre daha sıkı bir karantinaya zorlayan kısıtlama kararından kaçmak isteyen insanlarla doldu. Zira bu yeni karantina ve kısıtlama önlemleri, Mart ayındaki ilk karantina ve sonrakilere göre çok daha sertti.

Pazar günü İngiltere’nin Sağlık Bakanı Matt Hancock, trenleri hazırlayanları “açıkça sorumsuz” olarak niteledi. Johhson’un açıkladığı kısıtlama önlemlerinin aylarca sürebileceğini söyledi.

SINIRLARI İLK AB ÜLKELERİ KAPATTI
Sınırlarını İngiltere’den gelecek yolculara kapatan ilk ülkeler Avrupa ülkeleri oldu. Hollanda, 1 Ocak’a kadar İngiltere uçuşlarını askıya aldığını açıkladı. İtalya da İngiltere uçuşlarını yasaklayan ülkeler arasındaydı. Belçika, Pazar günü İngiltere’den ülkeye yapılacak uçak ve tren seferlerine 24 saatlik yasak getirirken gerekli görüldüğünde sürenin uzatılabileceğini belirtti. Almanya ve İsviçre, hem İngiltere’ye hem de virüsün yeni türüne çok benzer bir tür orada da görüldüğü gerekçesiyle Güney Afrika’ya uçuş yasağı koydu. Avusturya, İrlanda, Fransa ve Bulgaristan da yasak getiren ülkeler arasındaydı. Portekiz de kendi vatandaşlarını hariç tutarak İngiltere uçuşlarını yasakladı.

ABD YİNE GEÇ KALDI
ABD’de New York Valisi Andrew Cuomo, “Şu anda virüs İngiltere’den uçağa bindi; John F. Kennedy’ye (New York’taki havalimanı) geliyor” sözleriyle federal hükümeti önlem almaya çağırırken çok geç kalınmış olabileceğini de itiraf etti. ABD, hâlâ İngiltere’den yapılan uçuşlara ek bir kısıtlama getirmedi.

KARARLAR KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK
Avrupa Birliği’nin 27 üyesi Pazar akşamı bir video konferansta bir araya geldi. Bugün yapılacak kriz yönetimi toplantısında alınacak kararları, koordineli bir şekilde uygulamak için sözleştiler.

TÜRKİYE DÖRT ÜLKEYE UÇUŞ YASAĞI GETİRDİ
Saatler içinde sadece Avrupa ülkeleri değil, pek çok dünya ülkesi harekete geçti. Reuters’in haberine göre İran, İngiltere’ye uçuşları iki hafta askıya aldı. İsrail, hem İngiltere’ye hem de Güney Afrika ve Danimarka’ya uçuş yasağı getirdi. Güney Afrika’da ve Danimarka’da da virüsün mutasyona uğramış bir başka türünün vizonlardan insanlara geçtiği tespit edilmişti. Türkiye, bu üç ülkenin yanısıra Hollanda’ya da uçuş yasağı koydu.

İngiltere’de yetkililer, gereksiz yolculukları önlemek için tren istasyonlarında polis kontrollerini artıracaklarını bildirdi. Limanlarda da önlem alındı.

‘HIZLI YAYILIYOR İDDİASI HENÜZ KANITLANMADI’
İngiltere dahil tüm ülkeler virüsün yeni türünün daha bulaşıcı olduğu varsayımından hareket etse de İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı, İngiliz hükümetinin bilim danışmanı Müge Çevik; virüsün yeni türünün daha bulaşıcı olduğu iddiasının sadece bir modellemeye dayandığını, laboratuvar deneyleriyle doğrulanmadığını vurguladı. İddianın kanıtlanması için daha çok deneysel veriye ihtiyaç olduğunu söyleyen Çevik, virüsün yeni türünün hızlı yayılmasının insan davranışlarıyla da ilgili olabileceğini iddia etti.