Çeviri: Ercan Çankaya

İngiltere’nin güneydoğusunda Covid-19 vakalarının daha hızlı yayılmasının arkasında yeni gelişen bir Covid-19 türü olduğu düşünülüyor. İddialar, sadece İngiltere değil; tüm kıtada endişeye neden oldu.

Ancak bu, virüsün pandeminin başladığı tarihten bu yana geçirdiği ilk mutasyon değil. Ayrıca virüsün bulaşma hızını artıran ilk mutasyon da olmayabilir...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yeni türle bağlantılı olarak virüsün bulaşıcılık hızının yüzde 70 artmış olabileceğini söylemişti. İngiltere’nin güneydoğusundaki son bulaşların yüzde 43’ünün bu yeni Covid-19 türünden kaynaklı olduğu iddia edilmişti.

‘Yeni tür’ iddiası sadece Johnson’un iddiası değil. Sağlıktan Sorumlu İngiliz Başmüsteşar Profesör Chris Whitty’e göre de son haftalarda bulaş oranı çok hızlı artıyor.

Hükümetin Bilim Danışmanı Sir Patrick Vallance da bu yeni mutasyon dalgasında 23 farklı değişiklik meydana geldiğini ve bu değişikliklerin yeni bir Covid-19 türü meydana getirdiğini iddia ediyor.

‘ÇOK DAHA HIZLI YAYILABİLİR’
Ön modelleme verilerini ve ülkenin güneydoğusunda hızla yükselen vaka sayılarını takip eden Yeni ve Ortaya Çıkmakta Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (The New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group-NERVTAG), ortaya çıktığı iddia edilen yeni türün daha hızlı yayılabileceğini kabul ediyor.

Profesör Whitty, Dünya Sağlık Örgütü’nü virüsün yeni türü hakkında uyardıklarını ve veri toplamaya devam ettiklerini söyledi.

Boris Johnson, Londra ve ülkenin güneydoğusunu hedef alan yeni kısıtlamaları yürürlüğe koyduklarını açıkladı. Profesör Whitty de ülkenin güneydoğu bölgesinde yaşayan insanları, şehir dışına seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

‘AŞI ÇALIŞMALARINI ETKİLEMEZ’
Yeni türün daha hızlı bulaştığına kesin gözüyle bakılsa da ölümcüllük oranının daha yüksek olduğuna kuşkuyla yaklaşılıyor. Dolayısıyla yeni mutasyonun var olan aşı çalışmalarını olumsuz etkileme ihtimalinin düşük olduğu düşünülüyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana virüsün yedi yeni türü ve grubunun oluştuğu düşünülüyor. Wuhan’da tespit edilen ilk türün L türü olduğu söyleniyor. 2020 başlarında L türünün S türüne evrildiği, S türünü G ve V türlerinin takip ettiği tespit ediliyor.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI...
Virüsün Avrupa ve Kuzey Amerika’da görülen türünün G türü olduğu düşünülüyor. Dünyanın bu kısmındaki kapitalist devletler, gerekli önlemleri zamanında almakta geciktiği için virüs buralarda daha hızlı yayıldı; GR, GH ve GV türleri de bu bölgede ortaya çıktı.

Çin de dâhil olmak üzere Asya ülkeleriyse hâlâ virüsün L türünden etkileniyor. Bu aynı zamanda özellikle Çin’in ve diğer Asya ülkelerinin ülke dışından gelen bulaşların yayılımını büyük ölçüde durdurduğunu kanıtlıyor.

Virüsün dünya üstünde diğerlerine göre daha az yayılmış türlerinin hepsi ‘O’ harfiyle gruplanıyor.

DANİMARKA’DA NELER OLUYOR
Bu arada uzmanlar, Danimarka’da vizon yetiştiriciliğiyle uğraşan 12 çiftçide görülen Covid-19 türünün yeni bir tür olabileceği konusunda endişeli.

Mutasyonun aşı çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebileceği düşünüldüğü için hükümet, ülkenin kuzeydoğusunda bir aylık karantina uygulamasına geçti. 12 milyon civarında çiftlik hayvanıysa öldürüldü.